Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Ny variant av klamydia upptäckt i Norge

- 21/08/2019, 22:33 -

I Norge råder det just nu en slags klamydia-stress. Orsaken? Många som har testat sig för klamydia och fått negativt resultat kan ändå ha sjukdomen. Av den anledningen har de därför fått ytterligare en kallelse att testa sig.

För Norge blev 2019 året som slog år 2005 i flest fall av klamydia. Men det tar inte stopp där. Norrmännen har nämligen upptäckt en ny typ av klamydia i landet. Viruset kallas "finsk klamydia" av anledning att den har sitt egentliga ursprung från Finland.

Men det är inte alla laboratorier som hängt med i denna finska klamydia-utveckling. Detta har i sin tur lett till att flera som har testat sig för klamydia, och fått negativt resultat, ändå kan ha sjukdomen.

Hur kan detta komma sig?

Klamydia är en bakterie, och som vi vet så kan bakterier förändra lite. Det är också av den anledningen som det ständigt bildas nya varianter av klamydia.

Den nya klamydia-varianten som spridit sig till Norge upptäcktes först tidigare i år i Finland. Klamydian har samma symptom som den vanliga varianten och behandlas även på precis samma sätt.

Bakterien har ändrats så pass fort att laboratorierna i Norge helt enkelt inte hunnit med. Och 122 patienter har blivit kontaktade för att bli testade ännu en gång för sjukdomen.

Kan vara farligt

Att ha klamydia under en längre period kan vara farligt. Det kan bland annat orsak en kronisk buksmärta och påverka förmågan, till det sämre, att få barn. 

Även om symtomen är liknande med den nyupptäckta klamydian så finns det risk att inte drabbas av några symptom alls. Och med det sagt, bära på sjukdomen omedveten.

De mest vanliga symptomen är att det svider när man kissar samt förändrad utlösning, hos både män och kvinnor.

Dock är det vanligast att inte drabbas av några symptom alls.

– Vårt råd om sex och samlevnad är att använda en kondom när du har en ny partner, säger läkaren Marius Johansen från Sex and Society till norska TV2.

Men att vara rädd för den "finska klamydian" behöver man inte vara. Johansen menar att man kan räkna med att även denna nya klamydian så småningom kommer att upptäckas i alla provtagningar.

Hur vet man om man är drabbad?

– Alla som har tagit ett klamydiatest bör ha fått höra från sin läkare eller vårdcentral. Om du inte har hört någonting så kan du vara säker på att du inte har "finsk klamydia", avslutar Johansen.