Sju-personer-allvarligt-sjuka-av-haschkaka
Sju personer allvarligt sjuka av haschkaka - Foto: Fredrik Sandberg/TT, Pixabay

Sju personer nära att dö av haschkakor – polisen varnar

Sammanlagt sju personer har förts till sjukhus med livshotande symtom efter att ha konsumerat haschkakor från Christiania i Danmark. Nu undersöker polisen exakt vad som fanns i kakorna – och vill varna andra.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev

Minst sju personer har blivit allvarligt sjuka efter att ha köpt cannabis i Christiania i Danmark. Personerna fick symtom som låg puls, medvetslöshet och psykosliknande tillstånd. Nu undersöker den danska polisen exakt vad som fanns i kakorna.

Livshotande tillstånd

De senaste fyra veckorna har sju personer tagits till sjukhus i Köpenhamn med livshotande tillstånd. Personerna hade ätit haschkakor som de hade köpt för 50 kronor styck i danska Christiania. 

Personerna var dels danskar och dels turister från Irland, Tyskland, USA, Finland, Spanien och Japan. Enligt sjukhuset var deras liv i fara och de tvingades stanna kvar för bevakning mellan en till tio dagar. 

En haschkaka. Bildkälla: Fredrik Sandberg/TT

Polisen varnar 

Polisen uppger att det är vanligt med cannabis i Christiana, som är ett slags parallelsamhälleför personer med en alternativ livsstil. Efter den senaste tidens händelser håller dock polisen upp ett extra varnande finger för drogerna i samhället. 

– Vi avråder självklart generellt folk att stötta den kriminella miljön i Christiania, men vi vill också gärna meddela att det här kan vara farligt att köpa, säger Simon Hansen, polischef vid den operativa specialavdelningen vid Köpenhamnspolisen till DR.

Den typen av haschkakor som ledde till sjukdomsfallen har nu beslagtagits av polisen. De ska undersökas närmare så att polisen får reda på vad i dem som ledde till de allvarliga symtomen. 

Läs även: Ny studie chockar forskare – så många unga har provat narkotika

/