Sa-ska-du-anvanda-parfym-egentligen
Så ska du använda parfym egentligen - Foto: Pontus Lundahl/TT

Vanliga parfym-missen: Så får du doften att hålla längre

Tycker du att parfymlukten försvinner lite väl fort? Det är inte så konstigt – vi är många som tydligen har använt parfym helt fel. Här är knepen som får doften att hålla längre:


Alla har vi varit där – man sprutar på sig sin favoritparfym bara för att upptäcka att den några timmar senare är som bortblåst. Och det är inte så konstigt, vi är många som tydligen har använt produkten helt fel. I alla fall om man vill få ut det mesta av parfymen. 

"Fel" teknik 

Först och främst – det finns såklart inga objektiva "rätt" och "fel" när det kommer till att spruta på sig parfym. Men det finns tekniker som gör att doften håller längre och luktar mer, vilket kan vara att föredra. 

Att till exempel spruta på sig parfymen på nacke och handled precis innan man lämnar hemmet gör ofta att lukten snabbt försvinner, och är inte den bästa tekniken.

Här är några knep för att få ut mer av parfymen: 

Använd vaselin som bas 

Ett knep för att få parfymen att hålla längre är att ge doften en bas att fästa på. Här kan man till exempel använda vaselin eller hudkräm då det ger en klibbig yta för parfymen att sätta sig på. 

Applicera krämen på de delar av kroppen där du vanligtvis har parfym, såsom handleder och nacke. Spruta sedan på doften du vill ha och voilà – du har en parfym som håller hela dagen. 

Bildkälla: Pontus Lundahl/TT

Applicera direkt efter duschen 

Ett annat knep för att få parfymdoften att hålla längre är att applicera doften precis efter att du har duschat. Fukten från kroppen kommer då att låsa in lukten, samtidigt som du slipper jobbiga parfymfläckar på dina kläder. 

Använda flera parfymer samtidigt 

Brukar du endast använda en parfym i taget? Då går du miste om något roligt! En stor parfymtrend utomlands är nämligen "layering", där man som namnet föreslår just jobbar med lager.

Bildkälla: Pontus Lundahl/TT

Här finns det några saker att tänka på – främst att dofterna ska gifta sig med varandra bra. För bäst effekt ska den första doften vara mer intensiv, följt av parfymer med lättare noter.

Några vinnande koncept brukar vara att kombinera dofter som är blommiga med citrus eller dofter som luktar vanilj med musk. 

Applicera på hårborsten eller kammen

Sist men inte minst, varför ska bara kroppen lukta gott? Det är ju också trevligt om håret ger ifrån sig en härlig doft. Och då kan man med fördel spruta lite parfym på hårborsten eller kammen.

Det här gör att du kommer lukta gott längre samtidigt som du inte skadar håret, vilket du skulle göra om du sprutade på doften direkt på håret, skriver DailyMail

Läs även: Hårtips: Så bleker du håret utan att skada det

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Använder du parfym?
Tack för din röst!
Senaste nytt

Stressen på Postnord fick Klara, 20, att krascha: ”Glömde allt”

Expert: Finns inget EU-förbud mot att elda grenar

Det nya eldningsförbudet har skapat hetsig debatt om att EU styr och ställer om folks trädgårdar och fått vice statsministern att utlova ändringar. Men råder det ens något förbud? En expert reder ut.

Fackförening prisas för grön omställning

Fackorganisationen Just Transition Centre får Göteborgs årliga hållbarhetspris på en miljon kronor.

Börsen ser ut att öppna uppåt

Det lutar svagt uppåt i terminshandeln på IG Markets inför Stockholmsbörsens öppning. Utvecklingen ligger i linje med ledande Europabörser.

Låste in man och tände på

Mannen blev under vapenhot inlåst inne på restaurangen. Sedan började det brinna i lokalen, som ligger vid Angereds torg i Göteborg.

Staten brister i att skydda patientuppgifter

Känsliga uppgifter om patienter skyddas inte tillräckligt i Sverige. De riskerar att läcka ut eller vara svåra att hitta när de akut behövs i olika vårdsituationer. Riksrevisionen riktar nu skarp kritik mot staten för hur säkerheten kring patientuppgifter hanteras.