Tisdag 30 Nov
Stockholm

11-åring med Downs syndrom lämnades naken ute i kylan – i över 20 minuter

11-åring lämnades ute i kylan naken och ensam i oktober förra året.
11-åring lämnades ute i kylan naken och ensam i oktober förra året. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT, Pixabay

En 11-årig pojke med Downs syndrom lämnades ute i kylan naken så sent som oktober förra året. Tre stycken lärare har blivit avstängda till följd av händelsen och utredningen pågår fortfarande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var i oktober förra året som 11-årige Levi Blackshaw medvetet lämnades naken på en skolgård i Mereyside, England av tre lärare.

Lämnades ute i över 20 minuter

Levi har Downs syndrom och hade samma dag fått ett vredesutbrott. Lärarna hade lämnat honom ensam i ett klassrum och Levi började då leka med vatten.

När hans kläder blev blöta tog han därför av sig dem och blev sedan förd till ett annat klassrum innan en av lärarna, där han fick på sig ett par shorts. 

Videoklipp från CCTV visar honom sedan föras ut på skolgården och lämnas i kylan i över 20 minuter.

"Nära på att slå sönder hela klassrummet"

Levi har talproblem som är kopplat till Downs syndrom, vilket då gjorde att det dröjde innan hans föräldrar fick reda på vad som skett. Det var inte förrän ett vittne berättade för Levi's mamma Suzanne Cole vad som hade hänt dagen därpå.

– När jag fick reda på vad som hänt så började jag gråta. Jag gick direkt till skolan och var nära på att slå sönder hela klassrummet. Jag krävde att de visade videoklippen och det tog hela två veckor. Det var hemskt att se, berättade Suzanne för Metro och fortsätter:

– Det som är svårt att veta är hur pass påverkad Levi blev av det. Han pratar ju inte och är inte som andra barn. Han kom hem från skolan en dag utan att vi fick veta någonting. Man skickar ju sina barn till skolan för att de ska vara skyddade.

Lärarna avstängda

Nu har det snart gått ett år sedan händelsen och Levi's huvudlärare Anthony Roberts, hans vikarie Cecilia Maxwell och assistent Helen Clements har blivit avstängda under utredningens gång.

Skolans ordförande David Spencer gick ut med ett meddelande till föräldrarna om att ett temporärt ledarteam har tagit över under tiden utredningen är igång:

– Vi vill försäkra elever och lärare om att skolgången kommer fortsätta som vanligt. Personal och ansvariga kommer att arbeta tillsammans för att se till att barnen fortsätter jobba i en glad och stöttande miljö, berättar han enligt Metro.

Kommentera
Kopiera länk
Dela