Läkare varnar för populära halloween-trenden: "Håll er borta!"

- 31/10/2019, 20:04 -

Äntligen är halloween här! Och äntligen får man klä ut sig till något riktigt läskigt. Men inte alla utklädnader är att rekommendera, i alla fall om man vill undvika otäcka skador. ..

Inför halloween slår många på den stora trumman och klär ut sig med både smink, peruker och inte sällan tokiga linser. Men just linserna är kanske bäst att lämna hemma, det menar den den norska optikern Kristyane Rokling.

Kan orsaka permanenta skador

Okej, vi förstår att det är frestande att krydda halloween-kostymen med ett par fräcka linser. Inte bara kan man byta ögonfärg för en dag, det finns även roliga mönster och symboler att prova på. 

Men om linserna används på fel sätt kan de leda till en hel del problem. I värsta fall kan man orsaka permanenta skador på sina ögon. 

- Det är lätt att repa hornhinnan när du bär och ska ta bort linserna, särskilt om du inte är en erfaren linsanvändare, förklarar Rokling för norska TV2.

Linser
Bildkälla: Shutterstock

Repa hornhinnan 

Man kan inte bara repa hornhinnan när man använder linserna, man riskerar även att få smärtsamma inflammationer och infektioner. Detta då bakterier kan ta sig in i ögat tillsammans med linserna. 

- Om du upplever obehag när du bär linserna bör du ta bort dem direkt, säger Rokling till norska TV2. 

Smärtsam inflammation

Även ögonläkaren Nils Bull lyfter ett varningens finger. Han berättar att han varje år får in några fall där personer har problem som har orsakats av gimmick-linserna. 

- Jag rekommenderar människor att hålla sig borta från dessa typer av linser. Linserna används utanför kontrollerade former och används ofta av människor som inte är vana vid kontaktlinser, förklarar Bull för norska TV2

Främst riskerar man att få inflammation i hornhinnan, något som är både smärtsamt och kan leda till permanent nedsatt syn. 

Alltså – en anledning att skippa de knasiga linserna.

Har du använt roliga linser någon gång?