Onsdag 17 Aug
Stockholm

Vulkanutbrott på ö i Nya Zeeland: "Inga tecken på liv"

Ett vulkanutbrott har inträffat på en ö utanför Nya Zeeland.
Ett vulkanutbrott har inträffat på en ö utanför Nya Zeeland. Foto: George Novak / TT, Google Maps

Ett vulkanutbrott inträffade på ön White Island utanför Nya Zeeland 9 december. Fem personer dog i utbrottet och åtta personer saknas fortfarande.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Totalt har fem personer dött och över 30 personer skadats efter ett vulkanutbrott på ön White Island, norr om Nya Zeeland, uppger The New Zealand Herald

Vid en presskonferens berättade de Nya Zeeländska myndigheterna att det fortfarande saknas fortfarande åtta personer och att dessa inte tros ha överlevt. Majoriteten av de drabbade är från Australien. 

Ön kallas även för Whakaari och är landets mest aktiva vulkan. Ön är obebodd men besöks regelbundet av turister, när utbrottet inträffade befann sig drygt 50 personer på ön.

Polisens räddningsarbete försvårades då det var för farligt för räddningspersonal att vistas på ön då den var täckt av lava och aska, men totalt lyckades 23 personer räddas.

Tjock rök och aska fångades på film av turisten Michael Schade som precis var på väg ifrån ön 20 minuter innan utbrottet skedde.

Några av de som räddades från ön har brännskador på mer än 90 procent av kroppen. Polisen har berättat att en helikopter har flugit över ön efter utbrottet.

– Det finns inga tecken på liv, säger polisen till The New Zealand Herald

Den australienska premiärministern Scott Morrison sa i sitt uttalande att befolkningen måste förbereda sig på svåra nyheter framöver.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.