Söndag 3 Jul
Stockholm

Nya uppgifter om kraschade planet i Iran – kan ha blivit nedskjutet

Tio svenska medborgare i flygkrasch.
Enligt uppgifter från den ukrainska utrikesministern ska tio svenskar ha varit ombord på flyget som kraschade. Foto: Foto: Ebrahim Noroozi, Efrem Lukatsky / AP /TT

Enligt uppgifter från Ukrainas utrikesminister ska 17 personer hemmahörande i Sverige ha varit ombord på Boeing 737-flygplanet som störtade utanför Teheran i Iran på onsdagsmorgonen. Under torsdagen framkommer uppgifter om att planet kan ha blivit nedskjutet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Under onsdagsmorgonen störtade en Boeing 737 med minst 170 personer ombord, på väg till ukrainska Kiev från Teheran i Iran. 

Planet ska enligt iranska medier ha stött på tekniska problem strax efter start, och sedan ha störtat en bit utanför Teheran. 

17 personer hemmahörande i Sverige ombord på planet

Enligt passagerarlistorna som har släppts av flygbolaget har 17 personer bosatta i Sverige befunnit sig ombord på planet, rapporterar Expressen. 

För svensk polis och utrikesdepartementet har det dock varit svårt att kontrollera hur många svenskar som fanns på planet. 

Enligt uppgifter till Expressen är denna svårighet kopplad till att en del av personerna är svenska medborgare, andra har dubbelt medborgarskap och några är bosatta i Sverige utan medborgarskap. 

– Ett antal svenskar har förolyckats i flygkraschen i Iran. Vi arbetar intensivt med att få klarhet i antalet, säger UD:s presskommunikatör Buster Mirow Emitslöf till Expressen.

Enligt TT ska en familj med två barn och två vuxna från Stockholmsområdet varit ombord på flygplanet som kraschade. 

Utöver barnfamiljerna ger passagerarlistorna följande information om de svenska passagerarna:

  •  Kvinna, 20, bosatt söder om Stockholm
  •  Man, 19, bosatt i Uppsala län
  •  Man, 18, bosatt norr om Göteborg
  •  Man, 20, bosatt i Stockholm
  •  Man, 21, bosatt i Gävle
  •  Kvinna, 46, bosatt norr om Stockholm
  •  Man, 60, bosatt norr om Stockholm
  •  Man, 20, bosatt söder om Stockholm

Dessa uppgifter är dock inte verifierade, skriver Expressen

SAMTLIGA PERSONER DÖDA

Räddningspersonal på olycksplatsen. Foto: Ebrahim Norooz /AP /TT

Hjälporganisationen Röda halvmånen uppger att ingen överlevde olyckan. 

Den iranska räddningstjänsten hade till en början hopp om att kunna rädda någon ur det brinnande vraket. Senare stod det klart att branden var så intensiv att det var omöjligt att någon skulle kunnat ha överlevt, skriver BBC

Planet kan ha träffats av iransk missil

Under torsdagsmorgonen stod det klart att Ukrainas regering utreder scenarion där missilattacker och terrorism är inkluderade, rapporterar Bloomberg.

Även brittiska tidningen Newsweek rapporterade under torsdagen att Storbritannien har "mycket oroande uppgifter" om att planet kan ha blivit nedskjutet av en missil. 

JUSTIN TRUDEAU: "Kan ha varit ett misstag"

Källor inom det amerikanska försvaret har uppgett att en robotattack från Iran av misstag sköt ner planet. 

Information som samstämmer med det uttalande som gjordes av Kanadas premiärminister Justin Trudeau under torsdagskvällen. Trudeau sade även, likt källorna från det amerikanska försvaret, att attacken kan ha varit oavsiktlig, skriver Newsweek.

STEFAN LÖFVEN KRÄVER "FULLSTÄNDIG OCH TRANSPARENT UTREDNING"

Statsminister Stefan Löfven  ska under torsdagskvällen ha varit i kontakt med den kanadensiska premiärministern i samband med ”de mycket allvarliga uppgifterna”.

"Vi var överens om att dessa uppgifter ytterligare ökar behovet av en skyndsam, fullständig och transparent utredning. Vi var också överens om att de drabbade länderna behöver ha möjlighet att bidra med nationell expertis samt ges fullständig insyn i utredningen, skriver Löfven i en kommentar till Aftonbladet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.