Turister bröt sig in och bajsade på världsarvet – kan få fängelse

- 15/01/2020, 15:08 -

En turistgrupp riskerar nu upp till 4 års fängelse efter att ha brutit sig in, och sedan bajsat, i en avspärrad del av den historiska staden Machu Picchu – som klassas som ett världsarv.

Sex turister har gripits av peruansk polis vid Machu Picchu efter att de brutit sig in i ett avspärrat område och bajsat.

Den historiska staden har bevarats sedan 1400-talet och klassas som ett världsarv – och nu riskerar de gripna upp till 4 års fängelse, enligt Express. 

Byggdes på 1400-talet av inkaimperiet

Machu Picchu
Den historiska staden ligger i Peru. Foto: Google Maps

Machu Picchu drar varje år till sig tusentals besökare. Staden som byggdes av inkaimperiet är beläget vid en bergsvägg. 

Staden övergavs i början av 1500-talet, och det skulle dröja nästan 400 år innan det återupptäcktes igen. Då den låg nästintill oberörd i fyra århundraden utnämndes den 1983 till ett världsarv. 

Skadade byggnad och bajsade i tempel

Machu Picchu
Machu Picchu, Peru. Foto: Karel Navarro/AP/TT

Enligt lokala medier ska turisterna ha orsakat skada på en över 500 år gammal byggnad. Efter vidare inspektion hittades avföring i ett av stadens tempel, rapporterar Express. 

Polis kallades till platsen och de sex turisterna togs på bar gärning, medan de fortfarande befann sig i ett avspärrat område. 

– De sex turisterna arresterades och utreds av det offentliga ministeriet för påstådda brott mot kulturarv, säger Wilbert Leyva, chef för polisen i Cusco, den peruanska regionen där Machu Picchu ligger, enligt Express.

Man har nu satt upp övervakningskameror i området för att förhindra att något liknande upprepas.