Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Turister bröt sig in och bajsade på världsarvet – kan få fängelse

- 15/01/2020, 15:08 -

En turistgrupp riskerar nu upp till 4 års fängelse efter att ha brutit sig in, och sedan bajsat, i en avspärrad del av den historiska staden Machu Picchu – som klassas som ett världsarv.

Sex turister har gripits av peruansk polis vid Machu Picchu efter att de brutit sig in i ett avspärrat område och bajsat.

Den historiska staden har bevarats sedan 1400-talet och klassas som ett världsarv – och nu riskerar de gripna upp till 4 års fängelse, enligt Express. 

Byggdes på 1400-talet av inkaimperiet

Machu Picchu
Den historiska staden ligger i Peru. Foto: Google Maps

Machu Picchu drar varje år till sig tusentals besökare. Staden som byggdes av inkaimperiet är beläget vid en bergsvägg. 

Staden övergavs i början av 1500-talet, och det skulle dröja nästan 400 år innan det återupptäcktes igen. Då den låg nästintill oberörd i fyra århundraden utnämndes den 1983 till ett världsarv. 

Skadade byggnad och bajsade i tempel

Machu Picchu
Machu Picchu, Peru. Foto: Karel Navarro/AP/TT

Enligt lokala medier ska turisterna ha orsakat skada på en över 500 år gammal byggnad. Efter vidare inspektion hittades avföring i ett av stadens tempel, rapporterar Express. 

Polis kallades till platsen och de sex turisterna togs på bar gärning, medan de fortfarande befann sig i ett avspärrat område. 

– De sex turisterna arresterades och utreds av det offentliga ministeriet för påstådda brott mot kulturarv, säger Wilbert Leyva, chef för polisen i Cusco, den peruanska regionen där Machu Picchu ligger, enligt Express.

Man har nu satt upp övervakningskameror i området för att förhindra att något liknande upprepas.