Coronaviruset sprids över världen. (Kin Cheung/TT)
Coronaviruset sprids över världen. (Kin Cheung/TT)

Förklaringen: Därför kallas sjukdomen coronaviruset

Coronaviruset sprider sig över världen, men det är inte alla som har koll på varifrån viruset fått sitt namn.


Coronaviruset har nu nått Norden och alltfler börjar bli oroliga över virusets spridning. Vad inte alla vet är varför det kallas som det gör.

Spoiler alert: Det är inte uppkallat efter en mexikansk öl. Coronaviruset har istället fått sitt namn efter det latinska ordet för krona, corona.

PÅMINNER OM EN KUNGAKRONA

När viruset studeras under mikroskop går det att upptäcka små taggar som påminner om en kungakrona och det är anledningen till namnet.

Det kungakrona-liknande viruset under mikroskop. (Dr. Frederick Murphy/CDC)

Coronaviruset är egentligen ett samlingsnamn för en grupp olika virus, exempelvis SARS som var i blickfånget under det tidiga 2000-talet.

Symptomen liknar influensa och kan sträcka sig till hosta, rinnande nästa, feber och halsont. Vill det sig riktigt illa kan det även eskalera till lunginflammation.

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Nattligt utegångsförbud för barn i fransk stad

Tonårspojkar hyllas – stoppade kidnappning

Tre tonårspojkar som lyckades stoppa en kidnappning av en minderårig flicka i Järfälla nordväst om Stockholm hyllas av polisen, skriver Mitti.

Tekniskt strul hos Spotify – hundratals användare drabbade

Under tisdagseftermiddagen upplevde tusentals användare problem med musiktjänsten Spotify. I sociala medier är användare väldigt upprörda över att både appen och hemsidan strular.

Varberg: Polisen rapporterar om rattfylleri

1 timme sedan
"Ett vittne ringer till polisen om en personbil som kör i hög hastighet från Trönninge mot Kungsäter.", skriver polisen på sin hemsida.

Flygledarna i Frankrike ska strejka

1 timme sedan
Flygledarna i Frankrike ska strejka på torsdag, vilket riskerar att leda till stora störningar vid Paris två största flygplatser.

Kvinna och barn uppges dödade i Libanon

1 timme sedan
En kvinna och en 12-årig flicka har dödats i ett israeliskt luftangrepp mot ett hus i Hanine nära den israeliska gränsen, enligt räddningsarbetare och statliga libanesiska medier.