Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Experten: Det händer i dina lungor när du får coronaviruset

- 24/03/2020, 14:48 -

Specialisten John Wilson berättar vad det är som sker i lungorna efter att man smittats av covid-19.

Coronaviruset (covid-19) smittar i första hand genom kontakt med droppar och sekret från luftvägarna. Överföring av droppar och sekret kan ske direkt från hostningar och nysningar, så kallad droppsmitta, eller vid kontakt mellan personer, så kallad direkt kontaktsmitta, skriver Folkhälsomyndigheten på sin hemsida.

Genom att tvätta händerna och undvika att röra vid ansiktet samt att undvika nära kontakt med sjuka människor minskar risken för smitta.

Det händer i lungan vid covid-19

Många smittade har berättat att de drabbats av en intensiv torrhosta och efter ett par dagar fått svårigheter att andas. 

Men vad beror det egentligen på?

Lungspecialisten John Wilson berättar i en intervju med The Guardian vad det egentligen är som händer när viruset når lungan. 

När människor med Covid-19 utvecklar hosta och feber säger Wilson att det är resultatet av att infektionen nått luftvägarna. Detta skapar en inflammation, vilket i sin tur gör att luftvägarnas nerver väldigt lätt blir irriterade. 

Blir det hela värre sprider sig viruset längre ner i lungan till slutet av luftkanalerna. 

– Blir de i sin tur infekterade svarar de med att producera inflammatoriskt material in i luftsäckarna som ligger längst ner i våra lungor. Luftsäckarna blir då i sin tur inflammerade – detta kan i sin tur bidra till lunginflammation, säger han. 

– Lungor som fylls med inflammatoriskt material inte kan få tillräckligt med syre till blodomloppet, vilket minskar kroppens förmåga att ta upp syre och bli av med koldioxid. Det är den vanligaste dödsorsaken när det kommer till lunginflammation, tillägger han. 

Det Wilson menar är det kniviga med just denna lunginflammation är att den inte svarar på antibiotika då den inte är bakteriell.

– Den vanliga typen av lunginflammation som människor är inlagda för svarar på antibiotika. Det gör inte den här då det är ett, berättar han.