Ebolamedicin kan vara effektiv mot Covid-19
Ebolamedicin kan vara effektiv mot Covid-19 - Foto: Gilead Sciences via AP/TT/Shutterstock

Goda nyheten: Ebolamedicin kan fungera mot corona

Just nu testas en medicin som var tänkt att bota ebola på sjukhus runt om i världen. Man har sett lovande resultat om att den kan fungera mot covid-19.


Remdesivir heter läkemedlet som just nu testas på personer sjuka i covid-19 runt om i världen. Medicinen var tänkt att fungera mot ebola, men den gav aldrig ett tillfredställande resultat mot den sjukdomen. 

WHO pekade i februari ut medicinen som lovande i kampen mot covid-19. Även i Sverige pågår tester på Karolinska universitetssjukhuset, Skånes universitetssjukhus i Lund samt Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg, skriver Aftonbladet.

Läkemedlet Remdesivir testas nu mot covid-19. Bildkälla: Gilead Sciences via AP/TT

I Sverige har Remdesivir beviljats en beredskapslicens, något som krävs för att få användas på svenska sjukhus. Studierna av läkemedlet i Sverige kommer att fokusera på två grupper, personer med milda symtom och personer som är svårt sjuka i viruset. 

Resultat läckte ut

Studier har redan genomförts i bland annat Chicago och där läckte under gårdagen resultat från studien ut i medicintidskriften Statnews, skriver Aftonbladet. 

Resultaten ska vara goda där medicinen fungerat för 125 coronasjuka patienter, flera av dem har blivit utskrivna och enligt en läkare som genomförde studien ska de endast ha förlorat två patienter. 

Medicinen fungerade bra i en studie i Chicago. Bildkälla: Gilead Sciences via AP/TT

Av de 125 patienterna ska 113 ha varit svårt sjuka. Patienterna fick medicinen varje dag och många blev snabbt bättre och kunde lämna sjukhuset på mindre än en veckas tid. 

Fler studier behövs

Men studierna är ännu i ett mycket tidigt stadie och flera studier måste göras runt om i världen innan man säkert kan säga något om medicinens effekt. Tillverkaren av läkemedlet, Gilead, har ännu inte gjort några resultat offentliga, skriver Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!