Iranska protester mot verkställandet av ett dödstraff i Saudiarabien, samt kronpris Mohammed bin Salman
Iranska protester mot verkställandet av ett dödstraff i Saudiarabien, samt kronpris Mohammed bin Salman - Foto: Vahid Salemi & Francois Mori/TT

Saudiarabien avskaffar dödsstraff för minderåriga

Saudiarabien är ett av de länder som avrättar flest människor varje år. Nu avskaffar landet dödsstraff för minderåriga efter massiv kritik.


Saudiarabien är kanske inte det första landet man tänker på när det gäller upprätthållande av mänskliga rättigheter. 

Godtyckliga dödsstraff, inhumana bestraffningsmetoder och minst sagt begränsade rättigheter för kvinnor, är bara några av de saker som landet har kritiserats för.

Kungadömet har därför beslutat att avskaffa dödstraff för minderåriga, i ett försök att förbättra landets anseende, skriver The Guardian.

Det förkunnande presidenten för kommissionen för mänskliga rättigheter i Saudiarabien, Awwad Alawwad i ett pressmeddelande.

– Istället kommer individen dömas till fängelse i inte mer än tio år på en ungdomsanstalt, meddelade Alawwad.

SEX UNGA MÄNS LIV SPARAS

Den nya lagen förväntas rädda livet på sex stycken unga män som nu sitter inlåsta på en dödsanstalt. Ungdomarna anklagades för att deltagit i protester mot regeringen när de var minderåriga.

Representanter för FN vädjade desperat till Saudiarabien under fjolåret att stoppa avrättningarna.

– Det här är en viktig dag för Saudiarabien. Detta hjälper oss att etablera ett mer modernt straffsystem, fastslog Awwad Alawwad.

Kronprinsen Mohammed bin Salman under ett möte med den svenska statsministern. (Henrik Montgomery/TT)

Reformen är den senaste i den rad av åtgärder som landets kronprins Mohammed bin Salman, vidtagit i ett försök att modernisera landet.

Bin Salman ligger bakom tidigare reformer som exempelvis tillåter kvinnor att köra bil och avskaffandet av piskrapp som straff.

ETT AV LÄNDERNA DÄR FLEST AVRÄTTAS

Mordet på regeringskritikern Jamal Khashoggi inne på ett saudiskt konsulat i Istanbul har dock överskuggat kronprisens planer på att förändra landets rykte.

Kungadömet har bland de högsta avrättningssiffror i världen, där misstänkta döms till döden för brott som terrorism, mord, våldtäkt, väpnat rån och knarkhandel.

Kvinnor tillåts nu köra bil i Saudiarabien. (Sofia Eriksson/TT)

Under 2019 avrättades 187 personer i landet och sedan årsskiftet har tolv människor avrättats, enligt officiell statistik.

Kungadömet som opererar som en absolut monarki under strikt islamisk lag, har kritiserats hårt över rättvisan i landets rättegångar.

DÖMDES TILL 1 000 PISKRAPP

Ett uppmärksammat exempel de senaste åren var 2014 års fall med den saudiske bloggaren Raif Badawi, som dömdes till tio års fängelse och 1 000 piskrapp för att ha "förolämpat" islam. 

Landet har sedan dess mer eller mindre övergett piskrapp som straff, och det används endast vid enstaka tillfällen.

Norska protester mot domen mot bloggaren Raif Badawi. (Audun Braastad/TT)

När Saudiarabien nu även överger dödsstraff för minderåriga kan det ses som ytterligare ett steg i ledet i att förändra omvärldens syn på landet.

Mer läsning: Otroliga bilderna: Fångarna sitter pressade mot varandra i fängelset

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!