Corona bara början på värre sjukdomar
Corona bara början på värre sjukdomar - Foto: Shutterstock

Corona bara början – kan följas av mycket värre sjukdomar

Forskare menar att det enbart är människan som är ansvarig för coronapandemin. Och om vi inte ändrar vårt beteende kommer värre pandemier i framtiden.


Tre forskare bakom en artikel hos IPBES, en internationell organisation som ska förmedla vetenskap om biologisk mångfald, slår fast att det endast finns en bov bakom uppkomsten av coronaviruset: människan.

Forskarna är Josef Settele, Sandra Diaz och Eduardo Brondizio. De låg 2019 bakom den största globala hälsokontrollen hittills och är alla tre experter på biologisk mångfald, skriver Aftonbladet. 

Kontakt med vilda djur ligger bakom pandemin

Nu har forskarna skrivit om coronapandemin och de orsaker som ligger bakom. De pekar ut avskogning, okontrollerad expansion av jordbruk, infrastruktur och exploatering av vilda djur som orsaker bakom pandemin. 

Anledningen till att de här sakerna kan få svåra sjukdomar som följd är att de ökar kontakten mellan människor och de vilda djuren.

I framtiden kan pandemierna bli värre. Bildkälla: Shutterstock

Coronaviruset som kom från fladdermöss var ofarligt för djuren men dödligt när det väl spred sig till oss människor. 70 procent av nya sjukdomar som drabbar människor kommer just från djurriket, skriver Aftonbladet. 

"Nya pandemier kommer döda fler"

Forskarna uppmanar nu till ett förändrat beteende i framtiden där man lägger pengar på hälsovård i länder där risken är som störst att nya sjukdomar bryter ut. 

– I framtiden kommer pandemier oftare, sprider sig snabbare, får större ekonomisk effekt och dödar fler människor om vi inte är extremt försiktiga när det gäller möjliga konsekvenser av de beslut vi fattar i dag, skriver de i artikeln

En av medförfattarna till artikeln är Peter Daszak, som är president för EcoHealth Alliance. Han säger att det är mer ekonomiskt att försöka förebygga pandemier på det här sättet än att försöka rädda ekonomin med stödpaket när pandemin väl brutit ut, skriver Aftonbladet.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Så kan kriget fortsätta trots fördömanden

Japan återupptar Unrwa-stöd

Japan är i färd med att återuppta sitt stöd till FN:s krisdrabbade hjälporganisation för palestinska flyktingar, Unrwa – som koordinerar närapå alla hjälpsändningar till Gaza – meddelar landets regering.

Påven kysste kvinnliga interners fötter

Påve Franciskus markerade i år skärtorsdagens ankomst genom att tvätta och kyssa tolv kvinnliga interners fötter i ett fängelse utanför Rom.

Lite uppåt i Asien

Det var omkring en halv procent upp för ledande börsindex i Japan och Kina i fredagens inledande handel, en dag då börsen i Hongkong har helgstängt.

Sydkorea sågar ryskt veto i FN

Sydkorea riktar skarp kritik mot Rysslands beslut att stoppa förnyandet av en grupp FN-experter som övervakar internationella sanktioner mot Nordkorea.

Journalist som rapporterade om Navanlyj gripen

1 timme sedan
Ryska myndigheter har gripit flera journalister runt om i landet under mars – bland dem en journalist som rapporterade om rättegångarna mot den ryske oppositionspolitikern Aleksej Navalnyj i flera år, uppger organisationen Reportrar utan gränser.