Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Varningen: Asiatiska mördargetingar sprider sig i väst

- 05/05/2020, 08:38 -

Världens största geting, den asiatiska jättebålgetingen, har nu börjat sprida sig till västvärlden. Insekten har ett vingspann på cirka åtta centimeter och dödar runt 50 personer varje år.

Den asiatiska jättebålgetingen är världens största geting, mer än dubbelt så stor som vanliga honungsbin.

Insekten dödar runt 50 personer årligen och nu är den på väg att invadera västvärlden, skriver Daily Mirror.

Den fruktade asiatiska jättebålgetingen, med ett vingspann på åtta centimeter. (Shutterstock)

Som namnet antyder finner man asiatiska jättebålgetingar naturligt i Asien. Men nu rapporteras iakttagelser även på andra platser.

Sedan november 2019 har man gjort flertalet upptäckter av insekten i USA, skriver New York Times.

Bålgetingens enorma storlek, med ett vingspann på runt åtta centimeter, kombinerat med dess aggressiva och invasiva natur, är en orsak till oro.

INGET FÖRSVAR MOT JÄTTEBÅLGETINGARNA

Japanska honungsbin, som jättebålgetingen gärna kalasar på, har lärt sig ett effektivt trick för att stoppa getingarna från att utrota hela kolonier.

Bina gaddar ihop sig till en stor boll där de fångar bålgetingscouterna tills de värms till döds. Att ta livet av scouterna hindrar dem från att hämta förstärkningar och bina kan därmed överleva.

Japanska honungsbin har utvecklat en försvarsstrategi mot jättebålgetingen. (Shutterstock)

Amerikanska och europeiska honungsbin har inte behövt lära sig denna strategi, och skulle vara extremt sårbara mot en invasion av asiatiska jättebålgetingar.

Mängder av biodlingar skulle stå mer eller mindre försvarslösa, och experter varnar för att bålgetingarna måste utrotas innan det är försent.

Jättebålgetingens sting är inte effektiv endast mot bin.

DÖDAR 50 MÄNNISKOR VARJE ÅR

Gadden innehåller ett dödligt nervgift som kan orsaka hjärtstillestånd och allergisk chock. Något som dödar uppemot 50 människor i Asien varje år.

Den något mindre asiatiska bålgetingen, även kallad sammetsgeting, har redan fått fäste i Europa sedan den av misstag introducerades till Frankrike från Kina år 2004.

Den något mindre asiatiska bålgetingen, eller sammetsgetingen, finns redan i Europa. (Shutterstock)

Den bör dock inte förväxlas med den europeiska bålgetingen som vi har här i Sverige, och som anses inhemsk.

Trots att sammetsgetingen ses som invasiv, har den spridit sig till länder som Spanien, Portugal, Belgien, Italien, Tyskland och Storbritannien.

När den asiatiska jättebålgetingen nu siktats i väst, är oron stor bland entomologer att även den ska etablera sig i Europa, skriver BBC.