Stockholm

Pia sist kvar av alla Thailandsturister: "Det är kusligt"

Pia är kvar i folktomt Thailand
Pia är kvar i folktomt Thailand. Foto: Pia Alm-Borgström

Pia Alm-Borgström bestämde sig för att stanna i Thailand när flyget avbokades i mars. Nu är hon sist kvar och ensam på kilometerlånga stränder.


Läs mer

Pia Alm-Borgström från Västerbotten brukar alltid åka till Thailand under vintermånaderna för att rehabilitera sin bindvävssjukdom. I år kom hon dit dagen innan nyårsafton och har ännu inte kunnat resa hem. 

När hon i mitten av mars fick veta att flyget hem var inställt bestämde hon sig istället för att göra sig redo att stanna i Thailand. 

Pia Alm-Borgström. Bildkälla: Pia Alm-Borgström

– Jag har dåliga lungor, det är en anledning till att jag ”sitter lugnt” här i Thailand. De har stenhårda restriktioner och därmed mycket få fall av corona, säger hon till Nyheter24

"Kusligt"

Sedan coronapandemin stängde ner landet har mycket förändrats. Från ett myllrande turistliv till kilometervis med folktom strand. 

– Allt är stängt, jag är den enda turisten kvar på en strand med sju stora hotell. Det var lite kusligt från början med alla tomma hus men nu börjar thailändarna komma ner till stranden för att fiska, berättar Pia. 

Folktom strand i Khao Lak. Bildkälla: Pia Alm-Borgström

Pia berättar att under de första dagarna när allt stängdes ner upplevde hon att många var ledsna och nedstämda när de såg turisterna försvinna. Men efter att chocken lagt sig tycker hon sig se att de som normalt jobbar med turism börjat odla, fiska och hitta på saker med familjen. 

Turisterna har helt försvunnit. Bildkälla: Pia Alm-Borgström

"Jag längtar efter mina barn"

Trots att Thailand just nu är helt nedstängt med hårda restriktioner, utegångsförbud efter 22 och vägspärrar hoppas Pia kunna åka hem till Sverige någon gång i början av juni. 

– Jag påverkas inte så mycket, men jag längtar förstås efter min man och mina barn, säger Pia till Nyheter24. 

I videon ovan kan du se hur det ser ut på de folktomma stränderna och restaurangerna. 

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.