Tisdag 21 Sep
Stockholm

Forskare: Nu är det okej att ha sex – om man har munskydd

Munskydd vid sex
Att använda munskydd när man har sex minskar risken att smittas. Foto: Shutterstock

Det säkraste är att skippa att ligga om man inte vill bli smittad. Men det finns en lösning för er som inte vill avstå sexet – använd munskydd.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Nu kommer nya riktlinjer om hur man bör bete sig när man har sex. En ny studie har gjorts för att undersöka riskerna för att smittas av covd-19 vid sexuell kontakt. 

Forskare har tidigare sagt att det absolut säkraste är att avstå från sex med nya människor överhuvudtaget under pandemin, men författarna till den här studien har insett att det kan vara en riktlinje som folk har väldigt svårt att följa, skriver Yahoo Life.

Istället har de rankat de mest säkra sätten att ha sex på till de minst säkra.

Använd munskydd

Bland de säkra sätten att få till det under pandemin ingår onani, telefonsex, videosex eller sex med en partner man bor med. Att ha sex med en person man vanligtvis inte träffar anses vara det mest riskfyllda sättet att ha sex under pandemin.

Att ha sex med en ny person anses mest riskfyllt. Bildkälla: Shutterstock

Men ska man ändå ha sex med en ny person under pandemin så finns det saker man kan göra för att minska riskerna. Dr. Jack Turban som gjort studien och är psykiatriker på Massachusetts General Hospital rekommenderar att man ska ha munskydd på sig under sexet. 

– Vi förstår att det är en väldigt udda rekommendation, men att ha ett munskydd under sex minskar risken att smittas, säger han till Yahoo Life.

Han poängterar också att det inte är helt säkert att ha sex med munskydd, men att det kan minska risken.

Att använda munskydd kan minska risken. Bildkälla: Shutterstock

Kyssas är värst

Det finns även andra saker man kan göra för att minska risken för att smittas när man har sex med en ny person. Till exempel att duscha, tvätta händerna och att rengöra ytor där viruset kan ligga kvar efter man haft sex. 

Dr. Jack Turban säger också att kyssas kan vara mer riskfyllt än andra intima handlingar, eftersom viruset sprids via andningen. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela