Lördag 15 Maj
Stockholm

Man dog av att äta för mycket lakrits – läkare vill sprida ordet

Man-dog-av-att-ata-for-mycket-lakrits
Man dog av att äta för mycket lakrits. Foto: Shutterstock (montage)

En 54-årig man i USA har dött till följd av sitt lakritsätande, menar läkare. Mannen åt mer än en påse lakrits varje dag och drabbades plötsligt av hjärtstopp.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

En 54-årig byggarbetare i Massachusetts, USA, har dött på grund av sitt lakritsätande, tror läkare. 

Mannen ska ha ätit runt en och en halv påse svart lakrits varje dag. Plötsligt drabbades han av hjärtstopp på en snabbmatsrestaurang och omkom. 

Vad läkarna tror har hänt

I den vetenskapliga tidskriften New England Journal of Medicine skriver läkare att hjärtstoppet troligtvis orsakats av Glycyrrhizinsyran i lakritsen. 

Bland andra påpekar läkaren Elazer R Edelman att mannen hade en rad tillstånd som kan orsakas av lakrits, såsom högt blodtryck och njursvikt. 

Bildkälla: Shutterstock

Läkaren Andrew L Lundquist noterar att mannen nyligen hade bytt från en annan godis till lakrits. 

Det här tror han orsakat mannens hypokalemi, när kaliumnivån i blodet är för lågt, vilket i sin tur kan leda till hjärtrytmsrubbningar och i förlängningen hjärtstopp. 

Läkarna har anmält händelsen till USA:s motsvarighet till Läkemedelsverket, Food and Drug Administration, för att uppmärksamma myndigheten på godisets risker, skriver Daily Mail.

När blir lakrits farligt? 

Mycket tyder på att det finns risk för biverkningar hos känsliga personer som regelbundet äter cirka 50 gram lakritsgodis eller mer per dag. 50 gram lakritsgodis motsvarar ungefär 100 milligram glycyrrhizinsyra per dag.

Personer med högt blodtryck, hjärtfel, njursjukdomar samt gravida är möjliga riskgrupper.

Eftersom barn har lägre kroppsvikt är de känsligare än vuxna. Barn under fem år bör därför inte regelbundet äta lakrits och salmiak men några enstaka bitar någon gång ibland går bra.

Källa: Livsmedelsverket

LÄS MER: Här är maten du kan äta fast den har börjat mögla

Kommentera
Kopiera länk
Dela