Måndag 23 Maj
Stockholm

Jordbävning skakar Turkiet och Grekland – minst fyra döda

Jordskalv
Jordskalv. Foto: Google maps

En kraftig jordbävning har inträffat i Egeiska havet mellan Turkiet och Grekland. Enligt rapporter har fyra personer dött och 120 skadats. Flera byggnader har kollapsat och en mindre tsunami har fått gator att svämma över.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Jordbävningen inträffade vid 13-tiden och kändes i stora delar av Grekland och på Turkiets västkust. Skalvet hade en magnitud på sju, vilket är det kraftigaste i området sedan 1986. 

Skalvet har lett till kollapsade byggnader och översvämningar i Izmir, Turkiets tredje största stad. Myndigheterna har inlett krishantering och börjat söka efter personer som fastnat under rasmassorna, skriver Aftonbladet.

Enligt turkiska myndigheter har fyra personer dött och 120 skadats, uppger Sky News.

Folk har panik

– Vi stöttar och bistår på alla sätt alla våra medborgare som drabbats av den här jordbävningen. Alla våra institut och ministrar har mobiliserats, säger Turkiets president Recep Tayyip Erdoğan i ett uttalande.

Även den grekiska övärlden har drabbats, bland annat Samos, där stora vågor svept in. En tsunamivarning har utfärdats för regionen och de boende uppmanas att hålla sig ifrån kusten, skriver nyhetsbyrån AFP.

– Vi kände en mycket stor jordbävning. Folk har panik. De har gått ut på torgen och gatorna, säger ordföranden för sjukvårdspersonalen på Samos till den grekiska nyhetssajten SKAI.

Inga uppgifter om skadade svenskar

Ännu finns inga uppgifter om skadade eller saknade svenskar.

– Vi följer utvecklingen noga och har kontakt med svenska ambassaden i Aten samt konsulatet i Istanbul för att informera svenskar på plats om läget. Vi undersöker nu om det finns avlidna eller skadade svenskar, säger Anton Dahlquist, presskommunikatör på UD:s presstjänst till Aftonbladet.

Läs mer: 

Chris Watts mördade sin familj – nu försvarar föräldrarna sonen

14-åring födde barn i hemlighet – bebisen hittades död i frysen

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Senaste nytt