En dag kvar till presidentvalet.
En dag kvar till presidentvalet. - Foto: Bildkälla: Stella Pictures.

VALNATTEN: Här är alla tider du behöver ha koll på

Året 2020 har haft en valkampanj som kommer skrivas om i historieböckerna. Natten tisdag till onsdag kommer många av oss sitta uppe och följa presidentvalet i USA. Här är alla tider du behöver ha koll på för att inte missa något viktigt!


Natten mellan tisdag till onsdag är det dags. Då får världen förhoppningsvis veta vem av Donald Trump, 74, eller Joe Biden, 77, som har blivit vald till USA:s nästa president. 

Men vad händer egentligen under valnatten och när får vi reda på resultatet? 

Vem blir USA:s nästa president? Bildkälla: Stella Pictures.

3 november – valdagen 

06.00-06.30 svensk tid 

Medborgarna i Dixville Notch, Hart's Location, och Millsfield i New Hampshire röstar i regel först av alla i USA. Detta kallas för "New Hampshire Midnight Vote" då det sker vid midnatt, amerikansk östlig standardtid. Bakgrunden till detta är att järnvägsarbetare behövde vara på jobbet innan normal rösttid. 

Cirka 07.30-08.00 svensk tid 

"Guams stråröstning". Guam är ett amerikanskt autonomt territorium i ögruppen Marianerna i västra Stilla havet, som inte får rösta då det inte är en stat. För att belysa detta, organiserar medborgarna en inofficiell  röstning. Eftersom att Guam befinner sig 15 timmar före resten av USA, så ses denna röstningen som en indikator på hur resten av befolkningen kommer rösta. 

12.00-18.00 svensk tid. 

Vallokalerna öppnar i alla 50 stater. Sist öppnar Hawaii. 

I år har rekordmånga amerikaner förtidsröstat. Bildkälla: Stella Pictures.

4 november 

00.00-07.00 svenskt tid

Vallokalerna stänger vid olika tillfällen i olika delstater.

15.00 svensk tid 

Röster inskickade via post börjar räknas. 

När får vi egentligen reda på valresultatet? Bildkälla: Stella Pictures.

När får vi reda på resultatet? 

Resultatet av vem som blir USA:s president brukar inte vara färdigställt under valnatten. Däremot kan man förstås ana hur ställningen står genom att titta på hur de olika delstaterna har röstat.  

"Runt klockan tio på valnatten, kommer vi han en ganska tydlig bild av hur Florida röstat", säger politikanalytikern Miles Coleman

Florida är en viktig delstat för att Donald Trump ska ha en chans att vinna, skriver Boston Herald.

Joe Biden den andra november 2020. Bildkälla: Stella Pictures.

Rekordmånga har förtidsröstat 

I år har rekordmånga amerikaner förtidsröstat – hittills är det över 94 miljoner, enligt U.S. Elections Project. Detta beror både på det stora intresset kring årets valkampanj samt restriktionerna som följt av coronapandemin.  

Ökningen av förtidsröster och poströster ser ut att fördröja resultaten under valnatten, vilket medför ännu mer osäkerhet under ett redan turbulent val, skriver Boston Herald

Ökningen av förtidsröster kan fördröja resultatet. Bildkälla: Stella Pictures.

Donald Trump vill stoppa räknandet av röster efter valnatten

"Det vore väldigt, väldigt ordentligt och väldigt trevligt om man kunde förklara en vinnare den tredje november, istället för att räkna valsedlar i två veckor, vilket är väldigt omämpligt", säger Donald Trump. 

Experter understryker att det Trump säger inte stämmer och att man aldrig har ett fullständigt resultat på valnatten.  

Valtjänstemän betonar även att det är viktigare att räkna rösterna korrekt snarare än snabbt, skriver Los Angeles Times. 

Donald Trump i Florida den andra november. Bildkälla: Stella Pictures.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!