Lördag 21 Maj
Stockholm

Första transpersonen i senaten: "Historiskt"

Sarah McBride är den första transpersonen som vinner en plats i en delstatsenat.
Sarah McBride är den första transpersonen som vinner en plats i en delstatsenat. Foto: Bildkälla: Jason Minto/TT & Stella Pictures.

Idag stod det klart att Sarah McBride är den första transpersonen som vinner en plats i en delstatssenat. Något som är historiskt för hela HBTQ-rörelsen.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Den framstående HBTQ-förespråkaren Sarah McBride, 30, blev idag den första och hittills enda transpersonen delstatssenatoren i Delaware, USA. Hon blir en av fyra transpersoner som arbetar med lagstiftning i landet, rapporterar NBC News.  

"Jag hoppas att kvällen visar HBTQ-barn att vår demokrati är tillräckligt stor för dom också", skriver McBride på Twitter.

McBride har tidigare varit en talesperson för Human Rights Campaign, den största organisationen för HBTQ-rörelsen i USA.

– Jag har tillbringat mitt liv för att kämpa för människors värdighet, sinnesfrid, och en rättvis chans att hålla sig på ytan och ta sig framåt, sa McBride när hon meddelade att hon kandiderade, 2019. 

Sarah McBride är den första transpersonen som vinner en plats i statsdelssenat. Bildkälla: Stella Pictures.

"Historiskt för hela HBTQ-rörelsen" 

Det är inte första gången McBride gör något historiskt. 2012 blev hon mycket omskriven när hon blev vald som elevordförande och kom ut som transperson i universitets skoltidning. 

När McBride fortfarande studerade på college, praktiserade hon hos Obama administrationen vilket gjorde henne till den första transkvinnan som arbetade i Vita huset. 

Ordförande för Human Rights Campaign, Alphonso David, säger att McBrides vinst är historisk, inte bara för henne själv, men för hela HBTQ-rörelsen. 

– Denna vinst, den första av troligtvis många kommande i hennes karriär, visar att vem som helst kan uppnå sin dröm, oavsett könsidentitet eller sexuell läggning, sa han enligt NBC News

Sarah McBrides vinst är historisk. Bildkälla: Stella Pictures.
Kommentera
Kopiera länk
Dela