Lördag 4 Dec
Stockholm

Ljuger du om tomten för dina barn? Därför borde du sluta

En ny studie från Kina visar att vita lögner inte är så oskyldiga som man först kunnat tro. Foto: Terje Pedersen/TT/Pixabay (montage)
En ny studie från Kina visar att vita lögner inte är så oskyldiga som man först kunnat tro. Foto: Terje Pedersen/TT/Pixabay (montage). Foto:

En ny studie från ett universitet i Kina visar att vita lögner kan ge ditt barn men i vuxenlivet. Ärlighet varar alltså längst – framförallt om du har en dotter.

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Vi är många som hört en del vita lögner under barndomen.

Du känner säkert igen påståendet att glassbilen bara spelar musik när den har slut på glass? Eller att man inte ska bada direkt efter maten för att undvika kramp? 

Många vita lögner drar våra föräldrar i all välmening – men en ny studie från Xinyang Normal University i Kinavisar att det kanske inte är så oskyldigt som man först trott. 

Vita lögner i barndomen kan leda till psykisk ohälsa. Foto: Pixabay

Ökar risken för ångest

Studien genomfördes på 900 personer i åldrarna 10-17 år – där deltagarna fick frågor om lögner de fick berättade för sig under uppväxten.

Undersökningen visade ett samband mellan vita lögner och en sämre anknytning mellan förälder och barn. Barn som blivit föremål för lögner uppvisade även ökade tendenser till ångest. 

Läs mer här: Forskning: Snart kan det finnas ett vaccin mot ångest

Att jultomten finns på riktigt är en vanlig vit lögn. Foto: Gorm Kallestad/TT

Därför drabbas flickor hårdast

Hårdast drabbade av de vita lögnerna var flickorna – och enligt studien kan detta bero på att pojkar har en högre tolerans mot sina föräldrars oärliga beteende.

Studien bekräftar i varje fall det vi alla haft på känn: ärlighet varar längst. 

Så hade du tänkt ljuga för ditt barn om sötsugna tandtroll, eller att jultomten finns på riktigt? Då kan det vara värt att tänka om!

Läs mer här: Finns jultomten på riktigt?

Kommentera
Kopiera länk
Dela