Ny studie: Coronavaccinerade bör avstå från alkohol

- 04/01/2021, 20:59 -

En ny, brittisk undersökning visar att coronavaccinets kapacitet påverkas negativt av alkoholkonsumption, och därför bör undvikas. Men det låter osannolikt menar svenska experter – som har en annan teori.

Immunförsvaret kan reagera sämre på vaccinet mot covid-19 om du har alkohol i blodet, det menar brittiska Sheena Cruickshank, professor i immunologi.

Anledningen påstås vara att alkoholen förhindrar uppkomsten av viktiga mikroorganismer i tarmen, som i sin tur hjälper immunförsvaret att bekämpa virus. 

Samma sak visar en undersökning genomförd av Dr Ronx Ikharia, expert inom akutmedicin. 

Hennes studieresultat visade att tre glas prosecco kan reducera patienters mängd vita, virusbekämpande, blodkroppar till hälften, enligt Metro.

Resultaten lade grunden till en brittisk rekommendation under söndagen – den som vaccinerat sig mot covid-19 bör undvika alkohol.

Foto: Johan Nilsson/TT

"Finns inga kliniska studier"

Men flera svenska experter som Nyheter24 varit i kontakt med ställer sig tveksamma till undersökningens påstådda resultat.

Enligt Charlotta Bergquist, vaccinkoordinator på Läkemedelsverket, finns det inget som tyder på att just coronavaccinet skulle vara mer känsligt mot alkohol än något annat.

– Det är ju väldigt generella uttalanden skulle jag säga. Det finns inga kliniska studier där man vaccinerar och ber folk dricka alkohol samtidigt, jag har svårt att se det etiskt försvarbara i det, säger hon till Nyheter24.

Om en alkoholkoppling finns tror hon därmed inte att den är specifik för vaccinet mot covid-19.

– Det gäller ju inte bara det här vaccinet, det gäller ju vilket vaccin som helst, i sådant fall, säger hon till Nyheter24.

"Man vill att folk ska sköta sig"

Matti Sällberg är professor i biomedicin, och även han intygar att en sådan slags koppling är osannolik.

Enligt honom spreds liknande information i Ryssland inför landets påbörjade vaccinering, men det tror han hade mer disciplinära avsikter:

– Det beror ju mer på att man inte vill att folka börjar skåla i champagne så fort man är vaccinerad. Man vill att folk ska sköta sig, säger han till Nyheter24.

Foto: Anders Wiklund/TT

Experterna är eniga

Sällberg har inte själv tagit del av några studier som påvisat att coronavaccinets kapacitet påverkas negativt av alkohol.

Även där är han enig med Läkemedelsverket. Enligt Bergquist känner inte Läkemedelsverket till den påstådda kopplingen:

– Nej, inte alls. Och det är inga data vi förväntar oss heller, säger hon till Nyheter24.

Läs mer: Det händer i kroppen om du har en vit månad

Läs mer: Så kan du ge utslag på alkohol – utan att ha druckit en droppe