Hakan Ayik håller sig gömd i Turkiet enligt australiensisk polis.
Hakan Ayik håller sig gömd i Turkiet enligt australiensisk polis. - Foto: Facebook/Polisen, New South Wales

Hakan Ayik spred appen Anom till kriminella – lurades av FBI

Den var den australiensk-turkiske knarklangaren Hakan Ayik som började sprida FBI:s krypterade app Anom.
Ovetandes fick han kriminella nätverk över hela världen att börja använda den bevakade chatten.


Operation Trojan Shields har lett till att 800 personer världen över har gripits, 155 av dem i Sverige. 

Bakom operationen ligger den krypterade appen Anom som skapades av FBI, och som sedan spridits i kriminella nätverk i ett samarbete med australiensisk polis.

Det gjorde man genom att lura inflytelserika kriminella personer att genom betalning börja använda Anom – helt ovetande som polisens inblandning.

Polisens efterlysning av Hakan Ayik. Foto: Polisen

Hakan Ayik spred appen

En av de som gick i fällan var Hakan Ayik, även känd som "Facebookgangstern" i Australien. 42-åringen valdes ut på grund av hans starka ställning i den kriminella världen och lyckades framgångsrikt få andra att börja använda Anom. 

 – Han har mer eller mindre satt dit sina egna kollegor, säger Reece Kershaw vid Australiens federala polis till The Sydney Morning Herald.

Ayik, växte upp i Sydney, men ska ha bott i Turkiet i flera år. Han är fortfarande på fri fot, men polisen hoppas att han snart träder fram.

– Givet det hot han troligen utsätts för borde han lämna över sig själv så fort han kan, säger Kershaw.

Kollage från Ayiks Facebooksida. Foto: Facebook

Facebookgangstern

För tio år sedan blev Ayik känd i Australien när han började visa upp en glammig sida av det kriminella livet med vräkiga bilar, designkläder och extremt dyra klockor på sociala medier. Det var också så han fick smeknamnet Facebookgangstern, skriver BBC.

Enligt polisen är han ledare i nätverket "The Aussie Cartel" som sägs smuggla narkotika till ett värde av tio miljarder kronor varje år.

2010 greps han på Cypern i en misstänkt för att ha smugglat heroin. Han försvann efter att ha frigivits mot borgen och är sedan dess en av Australiens mest efterlysta brottslingar. 

37-årig svensk centralfigur

Även en 37-årig svensk man tros ha spelat en viktig roll i spridningen av Anom. Enligt Aftonbladet ska mannen ha varit en av tre administratörer för chattforumet och ska ha kunnat lägga till användare och radera telefoner om någon blev gripen.

Svensken var även en av fyra som sålde in appen till andra kriminella. 

"De distribuerade Anom-enheter till andra kriminella för att underlätta droghandel och pengatvätt och för att försvåra rättvisans gång”, skriver Kelly Thornton, talesperson för det amerikanska justitiedepartementet, i ett mejl till Aftonbladet.

37-åringen är fortfarande på flykt i USA, men har åtalats.

/
/
FBI
Relaterat
Senaste nytt

Sköldpadda promenerade på E4 i Södertälje

1 timme sedan

Polisen i Örnsköldsvik rapporterar om våldtäkt

1 timme sedan
"Örnsköldsvik, man anhållen misstänkt för våldtäkt.", skriver polisen på sin hemsida.

Slovakiens Orbán – huvudvärk för EU och Ukraina

1 timme sedan
Mordet på en journalist – som grävde i korruption bland högt uppsatta politiker – ledde till att Robert Fico tvingades avgå. Nu väntas han återigen bli Slovakiens premiärminister – med vallöftet att sluta stödja Ukraina militärt.

Källa: Rwandier gripen i folkmordsfall

1 timme sedan
Frankrike har gripit en tidigare regional prefekt i Rwanda med anledning av folkmordet i landet 1994, uppger en källa för nyhetsbyrån AFP.

"Omöjligt stoppa export till Ryssland"

2 timmar sedan
Svensk handel med Rysslands närområde väcker allvarliga misstankar om försök att kringgå sanktionerna. Men exporten är svår att stoppa – om inte hårdare tag sätts in, säger experten Tom Keatinge.

27 migranter räddade från sjunkande båt

2 timmar sedan
Den libanesiska militären räddade på lördagen 27 migranter vars båt höll på att sjunka utanför landets norra kust, uppger man i ett uttalande.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.