Söndag 14 Aug
Stockholm

Kvinna smittades av två coronavarianter samtidigt

En kvinna dog efter att ha smittats av två olika coronavirus samtidigt.
En kvinna dog efter att ha smittats av två olika coronavirus samtidigt. Foto: Ivan Valencia/TT.

En 90-årig kvinna från Belgien dog i mars tidigare i år efter att ha testats positivt för två olika varianter av coronaviruset. Nu varnar forskare för det ovanliga fenomenet.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

En 90-årig kvinna från Belgien hade smittats av två olika varianter av coronaviruset när hon dog tidigare i år. 

Hon bar både på betavarianten, som först upptäcktes i Sydafrika, och alfavarianten, som först upptäcktes i Storbritannien. Det upptäckte man när hon lades in på sjukhus i Aalst, Belgien, i mars. 

Det är det första kända fallet av dubbelinfektion. Men nu varnar forskare för fenomenet, även om det är ovanligt, rapporterar BBC.

Tros ha smittats av två olika personer 

Kvinnan hade ännu inte blivit vaccinerad när hon dog i mars 2021. 90-åringen levde ensam, men hade regelbundet människor som kom hem till henne för att hjälpa till. Läkarna tror att hon smittats av två olika personer. 

– Att upptäcka två dominerande varianter av viruset hos en person är ingen överraskning – dessa kan ha överförts av en smittad individ, eller genom kontakt med flera smittade personer, säger professor Lawrence Young, expert inom virologi vid Warwicks universitet, till BBC.

Han säger även att man behöver undersöka fenomenet vidare för att kunna fastslå om det hotar vaccinets effekt eller om det ger en allvarligare sjukdom. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.