En kvinna dog efter att ha smittats av två olika coronavirus samtidigt.
En kvinna dog efter att ha smittats av två olika coronavirus samtidigt. - Foto: Ivan Valencia/TT.

Kvinna smittades av två coronavarianter samtidigt

En 90-årig kvinna från Belgien dog i mars tidigare i år efter att ha testats positivt för två olika varianter av coronaviruset. Nu varnar forskare för det ovanliga fenomenet.


En 90-årig kvinna från Belgien hade smittats av två olika varianter av coronaviruset när hon dog tidigare i år. 

Hon bar både på betavarianten, som först upptäcktes i Sydafrika, och alfavarianten, som först upptäcktes i Storbritannien. Det upptäckte man när hon lades in på sjukhus i Aalst, Belgien, i mars. 

Det är det första kända fallet av dubbelinfektion. Men nu varnar forskare för fenomenet, även om det är ovanligt, rapporterar BBC.

Tros ha smittats av två olika personer 

Kvinnan hade ännu inte blivit vaccinerad när hon dog i mars 2021. 90-åringen levde ensam, men hade regelbundet människor som kom hem till henne för att hjälpa till. Läkarna tror att hon smittats av två olika personer. 

– Att upptäcka två dominerande varianter av viruset hos en person är ingen överraskning – dessa kan ha överförts av en smittad individ, eller genom kontakt med flera smittade personer, säger professor Lawrence Young, expert inom virologi vid Warwicks universitet, till BBC.

Han säger även att man behöver undersöka fenomenet vidare för att kunna fastslå om det hotar vaccinets effekt eller om det ger en allvarligare sjukdom. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Biden tar emot Erdogan i Vita huset i maj

Israel går tillbaka till förhandlingsbordet

1 timme sedan
Israel sätter sig vid förhandlingsbordet igen, då premiärminister Benjamin Netanyahu ger klartecken för fortsatta samtal om vapenvila. Samtalen såg ut att ha lagts på is vid sidan av säkerhetsrådets skarpa krav.

Inflationen i USA på väntad nivå

1 timme sedan
Kärninflationen i USA i februari – där prisökningarna på energi och livsmedel räknas bort – uppgick till 2,8 procent i årstakt, vilket låg i linje med förväntningarna.

Ukrainas arméchef: De har mycket mer än oss

2 timmar sedan
Ryssland har ett klart övertag i kriget, enligt Ukrainas nye arméchef Oleksandr Syrskyj. Invasionsstyrkorna har flera gånger mer ammunition än vad ukrainarna har.

Tv-kocken hyllas av Nyhetsmorgon-kollegorna: "Finast och coolast av alla"

2 timmar sedan
För några dagar sedan opererade tv-kocken Erik Videgård från Nyhetsmorgon sin käke. På Instagram berättar han att han fått mycket kommentarer om sitt utseende genom åren, men följarna hyllar honom.

Polisen i Svenljunga rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"På länsväg 1566 sydost om Håcksvik har en bilist och en motorcyklist kolliderat.", skriver polisen på sin hemsida.