Söndag 3 Jul
Stockholm

Ben & Jerry's försäljning i Israel-ockuperade områden upphör

Ben & Jerry's stoppar försäljningen av glass i flera områden i Israel.
Ben & Jerry's stoppar försäljningen av glass i flera områden i Israel. Foto: Tamas Kovacs/TT och Chris Bull/Alamy/Stella Pictures

En infekterad konflikt har uppstått mellan Ben & Jerry's och Israel efter att glassjätten meddelat att man nu stoppar all sin försäljning vid västbanken och i östra Jerusalem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Det var under måndagskvällen svensk tid som glassföretaget Ben & Jerry's gick ut med nyheten att de nu stoppar all försäljning av sin glass i ockuperade palestinska områden i Israel.

"Vi menar att det är oförenligt med våra värderingar att Ben & Jerry's glass säljs i det ockuperade palestinka territoriet (OPT).", skriver företaget i ett pressmeddelande och uppger att de känner med de konsumenter som informerat dem om problemen i områdena.

Områdena det gäller är västbanken och östra Jerusalem.

Israel till Ben & Jerry's: "Klarar oss utan er"

Men nyheten har inte tagits emot väl av israeliska politiker som nu gör starka utspel på sociala medier. En av dessa är landets inrikesminister.

"Er glass är oförenlig med vår smak. Vi kommer att klara oss utan er”, skriver Ayelet Shaked, Israels inrikesminister, i ett inlägg på Twitter.

Ayelet Shaked. Foto: Emmanuel Dunand/AP/TT

Ministern skriver dessutom att regeringen nu har planer på att agera mot företaget eftersom det, enligt dem, strider mot en amerikansk lag som förbjuder bojkott av Israel. 

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.