Andra dosen av Pfizers vaccin kan skydda mot andra virus
En ny studie från Stanford University visar att den andra dosen av Pfizers vaccin mot covid-19 är betydligt mer effektiv än den första. Den kan dessutom skydda mot andra virus.
Gillar du artikeln?
Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.
Det var i rekordfart som det amerikanska läkemedelsföretaget Pfizer lyckades ta fram ett vaccin mot covid-19, bara månader efter att viruset började sprida sig över världen. Idag används Pfizers vaccin i många delar av världen och det är i nuläget två doser som gäller, för bästa skydd.
En ny studie från Stanford University visar nu att den andra dosen av vaccinet ger ett helt annat skydd mot viruset än vad man tidigare varit medveten om.
I studien undersökte man 56 friska personer vid flera tillfällen både innan och efter de båda doserna. Man kom fram till att den andra dosen inte bara påverkar antikroppsnivåerna i kroppen, utan även kroppens immunceller. Det skriver tidningen The Scientist.
Slående resultat
Forskarna bakom studien har kommit fram till att den andra dosen vaccin både ökade nivåerna av antikroppar i blodet, betydligt mycket mer än den fösta, samt att den fick en ovanlig grupp celler i blodet att öka kraftigt.
Gruppen kallas monocyter och står normalt sett för 0,01 procent av blodet i kroppen och har höga nivåer av antivirala gener. Efter den andra vaccindosen hade gruppen monocyter ökat så pass mycket att den nu stod för hela 1 procent av av blodcellerna, skriver tidningen The Scientist.
Kan skydda mot andra virus
Bali Pulendran, professor i bland annat patologi vid universitetet Stanford, är en av forskarna bakom studien. Han skriver i ett pressmeddelande att resultaten tyder på att Pfizers vaccin inte bara ger ett effektivt skydd mot sars-cov-2, utan dessutom kan skydda mot andra virus.
– Vad som var fascinerande var att det här klustret (monocyter reds. anm.) ökade hundra gånger en dag efter den andra sprutan jämfört med förekomsten en dag efter den första sprutan, säger Bulendran till tidningen The Scientist.