Lördag 16 Okt
Stockholm

150 000 personer har evakuerats – under elefantflockens vandring

Elefantflocken har lämnat stor förödelse bakom sig.
Elefantflocken har lämnat stor förödelse bakom sig. Foto: Yunnan Provincial Command Center for the Safety and Monitoring of North Migrating Asian Elephants/AP/TT och Yunnan Forest Fire Brigade/AP/TT

Under drygt 1,5 år har en elefantflock dragit fram över den kinesiska Yunnan-provinsen. Bakom sig har de lämnat enorm förödelse, på både byggnader och odlingar, och totalt 150 000 människor har tvingats evakueras från sina hem.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I nästan 1,5 år har en elefantflock, bestående av 14 elefanter, vandrat genom Yunnan-provinsen i Kina. Nu tycks vandringen, som förbryllat djurexperter världen över och som orsakat enorm förödelse, snart vara över.

Under söndagen sågs nämligen elefanterna vandra i riktning mot naturreservatet där de hör hemma och som de lämnade för drygt 17 månader sedan. 

Vandringen har lett till omfattande skador 

Sedan elefanterna påbörjade den omkring 130 mil långa vandringen i provinsen har de orsakat omfattande skador i de städer, byar och odlingsområden som de passerat. 

Enligt BBC ska hela byggnader ha blivit förstörda, och grödor för flera miljoner kronor har ätits upp av de stora djuren. 

Foto: Yunnan Forest Fire Brigade/AP/TT

150 000 människor har evakuerats

Kinesiska myndigheter har, under månaderna som gått, bevakat vandringen med hjälp av drönare. Detta har även gjort det möjligt att i förväg varna och evakuera invånare i områdena där elefanterna dragit fram.

Foto: Yunnan Forest Fire Brigade/AP/TT

Totalt ska det röra sig om över 150 000 människor som tvingats evakueras från sina hem.

Elefanterna har lockats med tonvis av mat

Det är fortfarande oklart varför elefantflocken överhuvudtaget gjort den långa vandringen, men det finns teorier som gör gällande att de helt enkelt kan ha gått fel eller att de lämnat reservatet i brist på mat.

Foto: Yunnan Provincial Command Center for the Safety and Monitoring of North Migrating Asian Elephants/AP/TT

Men nu verkar alltså elefanterna vara påväg hemåt igen – mycket tack vare att de blivit försedda med omkring 180 ton mat som placerats ut i rätt riktning och att man blockerat flera vägar med bilar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela