Måndag 20 Sep
Stockholm

Arbeiderpartiet vinnare i norska valet: "Hade ett mål, en ny regering"

Arbeiderpartiet och Jonas Gahr Støre går mot valseger i Norge.
Arbeiderpartiet och Jonas Gahr Støre går mot valseger i Norge. Foto: Håkon Mosvold Larsen/NTB/TT

Det blev ett maktskifte i Norge efter att socialdemokratiska Arbeiderpartiet tagit hem segern i stortingsvalet.
– Vi hade ett mål. En ny regering efter åtta år med borgerlig politik, sa Jonas Gahr Støre på partiets valvaka vid midnatt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Socialdemokratiska Arbeiderpartiet (AP) vann en överlägsen seger i det norska valet och nu väntar arbetet med att bilda en ny regering för partiledaren Jonas Gahr Støre.

Men i sitt tal i natt ville han inte meddela när det skulle bli. 

– Jag vill börja med att smälta resultatet. Jag tror att vi alla behöver sova ut först, och sedan prata internt och sedan ta en runda samtal. Sedan har vi en grund för att få igång regeringssamtalen, säger AP-ledaren till NRK.

Maktskifte efter valet i Norge

AP är fortsatt störst, men ser ut att ha backat en procentenhet till 26,4 procent. Sosialistisk Venstre (SV) ökar preliminärt till 7,5 procent och Senterpartiet (SP) till 13,6. 

Tillsammans får de tre partierna 89 av Stortingets 169 platser och därmed egen majoritet. Skulle AP och SP inte komma överens SV, kommer de däremot att få styra i minoritet. 

– Jag vill tacka våra vänner i SP och SV för ett gott samarbete och en god ton i valkampanjen. Under de närmaste dagarna kommer jag bjuda in ledarna i alla partier som vill ha en ny regering till samtal, sa Støre i natt.

Lågt valdeltagande

Bara 76,5 procent av de röstberättigade lade sina röster i det norska stortingsvalet, enligt de preliminära siffrorna från norska valmyndigheten.

1,6 miljoner av runt 3 miljoner norrmän valde att förtidsdsrösta.

Kommentera
Kopiera länk
Dela