Måndag 20 Sep
Stockholm

Gym förbjuder träning i sport-bh: "Kan bli distraherande"

Gymmet vid Syddansk Universitet i Danmark förbjuder nu träning i sport-bh.
Gymmet vid Syddansk Universitet i Danmark förbjuder nu träning i sport-bh. Foto: Andrea Piacquadio/Pexels och Noella Johansson/TT

Kvinnliga studenter vid Syddansk Universitet i Danmark förbjuds nu från att träna i sport-bh i universitetets gym, vilket väckt starka reaktioner bland studenterna.
– Jag tycker att det är ett uttryck för en förlegad kvinnosyn, säger en student.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

Föreningen SDU Fitness, som bedriver gymmet vid Syddansk Universitet i Danmark, har infört ett förbud mot träning i sport-bh. 

"Om man som medlem vill träna i linne ska den täcka hela bröstet. Det är inte tillåtet att endast träna i sport-bh", går att läsa i gymmets ordningsregler enligt Jyllands-Posten. 

Förbudet ska, enligt föreningen, grunda sig i en respekt för "kulturella skillnader" såväl som hygieniska skäl. 

Förbudet mot sport-bh kritiseras hårt

Som en reaktion på förbudet har en namninsamling skapats bland universitets studenter, som reagerar starkt på det nya tilltaget.

– Jag tycker att det är ett uttryck för en förlegad kvinnosyn att inte få träna i sport-bh och visa huden på magen, säger en kvinnlig student, som startat namninsamlingen, till Jyllands-Posten.

"Man kan som man bli distraherad"

Danska TV2 har intervjuat personer som tränar vid gym runtom i landet för att få deras syn på det kritiserade förbudet.

– Man kan som man bli distraherad av att se kvinnor i sport-bh och det kan säkert också ske för kvinnor när de ser män i linnen, säger en 26-årig man till kanalen och tillägger snabbt:

– Men i så fall är det ju mitt problem, och då måste jag titta på någonting annat. Så är det ju överallt. Det borde aldrig resultera i ett förbud.

Kommentera
Kopiera länk
Dela