Onsdag 8 Dec
Stockholm

Kvinnor tvingades till gynundersökning innan flygning – stämmer Qatar

Flera kvinnor tvingades till en gynundersökning på flygplatsen i Doha.
Flera kvinnor tvingades till en gynundersökning på flygplatsen i Doha. Foto: Francois Mori/AP/TT/Pexels

Ett spädbarn hittades övergivet i en papperskorg på flygplatsen Doha. Då tvingades en grupp kvinnor att genomgå en gynundersökning.
Nu stämmer de Qatars myndigheter för kränkande behandling.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

I början av oktober förra året hittade personal en nyfödd bebis i en papperskorg på toaletten på flygplatsen i Doha i Qatar. 

För att hitta mamman tvingades flera kvinnor, varav 13 australiensiska medborgare, av flygplanet de satt på för att föras till en ambulans där de undersöktes i underlivet. 

– Det var fruktansvärt. Jag tycker så synd om de stackars unga tjejerna, jag kan inte förstå att de skulle behöva gå igenom det där, sa 64-åriga Kim Millis, en av de undersökta kvinnorna till The Guardian då. 

– Jag var säker på att jag antingen skulle bli dödad av en av de många männen med vapen, eller att min man som var på planet skulle dödas, säger en av de andra kvinnorna, som vill vara anonym, till BBC.

Kvinnorna skulle resa med Qatar airlines. Foto: Michael Probst/AP/TT

Sju kvinnor kräver kompensation

Händelsen ledde till en diplomatisk dispyt mellan Australien och Qatar, och Qatars premiärminister har bett om ursäkt för händelsen. En polis som övervakade undersökningarna ska även ha dömts för det inträffade.

Nu stämmer sju av de australiensiska kvinnorna Qatars luftfartsmyndighet, flygplatsen, flygbolaget och regeringen. De kräver ekonomisk kompensation för det inträffade, och en garanti för att något liknande inte ska ske igen, skriver BBC.

Den nyfödda bebisen mådde efter omständigheterna bra.

Kommentera
Kopiera länk
Dela