Nu förlänger UD sitt beslut från i mars och avråder från icke-nödvändigt resande. Foto: Johan Nilsson/Stina Stjernkvist/TT
Nu förlänger UD sitt beslut från i mars och avråder från icke-nödvändigt resande. Foto: Johan Nilsson/Stina Stjernkvist/TT

Nu förlänger UD sin reseavrådan – nya datumet som gäller

Den som väntar på paraplydrinkar och värme väntar aldrig för länge. Nu går Utrikesdepartementet ut med nyheten att avrådan från icke-nödvändiga resor förlängs till nästa år.


Som en följd av coronaviruset tog Utrikesdepartementet, UD, beslutet att avråda från icke-nödvändiga resor den 14 mars tidigare i år.

Beslutet väckte många frågetecken hos allmänheten. Många var osäkra på om ens egna resande skulle påverkas av de nya rekommendationerna. 

På sin hemsida förklarade regeringskansliet att icke-nödvändigt resande inkluderar besöks- och turistresor, men inte officiella- eller affärsresor.

Läs mer här: Coronavaccinet är 90 procent effektivt

Icke-nödvändiga resor utanför EU avråds fortsättningsvis, men det finns vissa undantag som inte omfattas av rekommendationen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Hit kan du fortfarande resa

Och nu går UD ut med att samma avrådan fortsätter att gälla till och med 31 januari 2021.

Sen tidigare har UD hävt avrådan för ett antal länder inom EU/EES/Schengenområdet, samt Storbritannien. Detta undantag fortsätter gälla tills vidare. 

Länderna som inte omfattas av UD:s avrådan är följande: Andorra, Belgien, Bulgarien, Cypern, Danmark, Finland, Frankrike, Grekland, Island, Italien, Kroatien, Liechtenstein, Litauen, Luxemburg, Malta, Monaco, Nederländerna, Norge, Polen, Portugal, Rumänien, San Marino, Schweiz, Slovakien, Slovenien, Spanien, Storbritannien, Tjeckien, Tyskland, Ungern, Vatikanstaten och Österrike.

Avrådan från allt icke-nödvändigt resande utanför EU förblir kvar. 

"Pandemin är inte över", skriver UD i ett pressmeddelande idag. Foto: Vidar Ruud/TT

Läget är fortsatt osäkert

I ett pressmeddelande förklarar UD att det fortfarande inte går att säga när man förväntas kunna resa som vanligt igen:

"Pandemin är inte över. Det osäkra och föränderliga läge som var grunden till att UD i mars införde avrådan från utlandsresor kvarstår i stora delar av världen."

Läs mer här: Dramatisk ökning av coronasmittade - så är läget där du bor

/
UD
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Tummar på kraven för att klara Natoinsatsen

Polisen rapporterar om misshandel, Västerås

"Tonårspojke slagen i ansiktet utanför skola.", skriver polisen på sin hemsida.

KD vill att fler EU-länder satsar på kärnkraft

Kristdemokraterna vill se mer kärnkraft i Europa. En fråga som partiet planerar att driva i EU-valet, enligt ett pressmeddelande.

Kvinna dömdes för mord – frias i hovrätten

1 timme sedan
Den kvinna som dömdes i tingsrätten för mordet på en annan kvinna frias nu helt i hovrätten, rapporterar Göteborgs-Posten.

S: Bevaka unga kriminella dygnet runt

1 timme sedan
Socialdemokraterna vill satsa 700 miljoner kronor på att punktmarkera ungdomar på väg in i grov kriminalitet.

Örnsköldsvik: Polisen rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka på Terminalvägen i Svartby.", skriver polisen på sin hemsida.