Ash Pournouri och Tim Avicii Bergling.
Avicii och Ash år 2013. - Foto: Stella Pictures, Charles Sykes/AP/TT Bild. Bilden är ett montage.

Ash Pournouri om Avicii: "Det var problemet mellan oss"

Tim "Avicii" Berglings manager Arash "Ash" Pournouri berättar i en intervju med GQ om relationen till Tim, och om tiden innan den svenska stjärnans död.


Det var den 20 april 2018 som den svenska DJ-stjärnan Tim "Avicii" Bergling hittades död i Omans huvudstad Muskat där han befann sig på semester. 

Hans död kom som en chock för fansen världen över – och snabbt uppmärksammades dokumentären "Avicii: True Stories" som hade släppts i oktober 2017.

I dokumentären så var det tydligt hur dåligt Bergling mådde, och Berglings crew möttes av stark kritik efter stjärnans död.

"Det stod inte rätt till"

Journalisten Emelie Roslund och TV-profilen Mia Skäringer var bara några av de profiler som starkt ifrågasatte varför ingen i Aviciis team drog i nödbromsen. Särskilt skarp kritik fick Berglings nära vän och manager Arash "Ash" Pournouri.

Det brittiska magasinet GQ har nu gjort ett omfattande reportage som går på djupet – flera artister, kollegor och människor i branschen är intervjuade om Berglings liv och hans bortgång. 

Många vittnar om att de var oroade för Tims hälsa, och hans konsumtion av alkohol och smärtstillande tabletter, som han hade fått utskrivna av läkare.

– Du kunde se att det inte stod rätt till. Han såg undernärd ut, hans viktminskning var chockerande, berättar artisten Kaskade för GQ.

Tim "Avicii" Bergling i Los Angeles år 2014. Bildkälla: Stella Pictures.

Ash Pournouri är även han intervjuad i GQ. Han ger nu en ny bild av det som skedde kring den svenska stjärnan, och han ger även sin syn på det som dokumentären skildrar. 

Ash berättar att många av de intervjuer som gjordes med honom till dokumentären ägde rum år 2014, och han hävdar även att dokumentären redigerades så att den skulle framställa honom i dålig dager.

Ash Pournouri i dokumentären. Bildkälla: SVT

GQ skriver att Berglings nedåtgående spiral eskalerade under år 2015. Då började Tim dricka igen och gav sig ut på en sex månader lång turné. Det blev 35 olika spelningar. 

När Pournouri sedan insåg att det var alldeles för mycket för Bergling så försökte han få bort de negativa människorna i Berglings liv. 

Ash ställde även in flera av Berglings spelningar och satte stopp för turnéer. Då gick Tim bakom Pournouri, vilket fick Pournouri att sluta jobba med Tim.

 – Jag var extremt frustrerad över de omkring som trodde att de gjorde honom en tjänst genom att inte berätta för oss hur allvarligt läget var ibland, och på de som trodde att det var privat och inte något som vi behövde bry oss om, säger han till GQ.

Arash "Ash" Pournouri och Tim "Avicii" Bergling år 2013. Bildkälla: Stella Pictures.

I november 2014 blev Pournouri medveten om Berglings beroende, och Pournouri arrangerade då en intervention. 

Pournouri och Tim bestämde även att de skulle lägga om turnén så att han kunde vila upp sig i Stockholm. 

Men Bergling bröt överenskommelsen, bokade en egen flygbiljett och stack. Vid den här tidpunkten var Berglings hälsa så illa att Pournouri då hade gjort flera avbokningar. Eftersom han då visste att Bergling hade problem med alkohol så gjorde Pournouri det han då kunde.

Tömde minbaren från alkohol

– Jag rensade ut all alkohol från hans rider, förbjöd promoters att ge honom drinkar, tömde hans minibar, och bad honom att fokusera. Och det blev värre när det inte fanns något crew som kunde hålla koll på honom, säger Pournouri till GQ.

Ash ställde sedan in två världsturnéer, trots att Tim ville turnera.

Tim "Avicii" Bergling blev 28 år. Bildkälla: Amy Sussman/Invision/AP

Sommaren 2015 ägde en andra intervention rum. Den här gången var hela teamet på plats, efter att Tim hade gått med på att åka på rehab i ett par månader. 

Pournouri förbjöd då Tim från att boka spelningar utan att rådgöra med honom först. Men år 2016 bokade Tim in spelningar ändå, och den första blev på Ultra i Miami.

– Det var ett pågående problem mellan oss, eftersom agenterna lyssnade på honom som den som hade sista ordet. Då försökte jag kompromissa och sa att han skulle köra en anonym spelning i Stockholm för att visa att han var redo. Han gick med på det men ställde in i sista minuten. Han insisterade att han inte behövde bevisa någonting och att han var i bättre form än någonsin, redo att turnera igen. Med den vinkeln som de vill visa i dokumentären så är inget av det med där, säger Pournouri till GQ.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

"Den sista resan" mest sedda dokumentären

Allt om SampeV2: Lön, längd och om han har flickvän

Sampev2 är en av Sveriges största youtubers. Men hur mycket vet du egentligen om honom? Nyheter24 reder ut några av de vanligaste frågorna som svenskarna googlar om Sampev2.

Swifts album slog Spotify-rekord

1 timme sedan
Nya rekord från Taylor Swift hör inte till ovanligheterna – men nu har hon slagit ännu ett. Världsstjärnans nya album "The tortured poets department" skriver Spotify-historia som det första albumet som passerat 200 miljoner lyssningar på en enda dag på strömningstjänsten. I och med detta blir hon även den mest strömmade artisten någonsin på en enda dag, skriver Variety.

Niklas Strömstedts miljoner – så mycket pengar tjänar folkkära artisten

1 timme sedan
Att Niklas Strömstedt är både folkkär och framgångsrik råder det inga tvivel om. Men hur mycket pengar tjänar han? Nyheter24 har kikat närmare på artistens bolag och inkomst.

Författare bojkottar amerikansk Pen-gala

2 timmar sedan
31 författare och översättare bojkottar årets stora amerikanska Pen-gala. Bojkotten är en protest mot vad man kallar organisationens misslyckande med att skydda palestinska författare i Gaza.

Talmannen ger ut poesi – "med stor ödmjukhet"

idag 07:58
Han har poesin att tacka för en lyckad första dejt med sin fru och citerar gärna dikter i ämbetet. Men när talmannen Andreas Norlén nu ger ut en diktantologi är han nervös. Jag hoppas folk inte börjar förhöra mig, säger han.