Joakim Lundell berättar om hur han blev förhörd efter dubbelmordet i Linköping.
Joakim Lundell berättar om hur han blev förhörd efter dubbelmordet i Linköping år 2004. - Foto: Fredrik Sandberg/TT Bild, Lasse Hejdenberg/TT Bild.

Joakim Lundell flydde från polisen – hoppade från balkongen

Nu berättar Joakim Lundell om när han blev utfrågad av polisen angående det fruktansvärda dubbelmordet i Linköping år 2004 – och om den panik han drabbades av.


Många minns nog det fruktansvärda dådet år 2004 då en 8-årig pojke och en 56-årig kvinna blev knivhuggna till döds i Linköping. Fallet är ännu olöst.

Flera år senare – år 2010 närmare bestämt – fick Youtubeprofilen Joakim Lundell, 33, en kallelse från polisen. I brevet stod det inte vad saken gällde, så Joakim slängde brevet och tänkte inte mycket mer på det.

Två-tre veckor efter att Joakim hade slängt brevet låg han hemma bakfull i sängen, och på sin Youtubekanal berättar nu Joakim om omständigheterna som gjorde att han blev indragen i dubbelmordet i Linköping.

En liten pojke och en kvinna i 56-års åldern knivhöggs till döds i Linköping år 2004. Bildkälla: Lasse Hejdenberg/TT Bild

"Shit, nu är det någonting jag har gjort"

– Jag hade nerdragna persienner och det var glipor på sidorna. Så jag låg där och såg att någon rörde sig utanför lägenheten. Jag låg och sneglade där och så ser jag att det är polisuniformer. Jag tänkte bara "shit, nu är det någonting jag har gjort".

Joakim berättar att han drabbades av panik och inte tänkte klart när han såg polisen. Han berättar att han fortfarande blir rädd när han ser poliser.

– Jag känner inte trygghet när jag ser polisen. Jag fryser till is, berättar Joakim i sin video.

Flydde hem till sin bror

När polisen ringde på dörren så struntade han i att öppna. Istället gick han ut på sin balkong. Det var vinter, och vid den här tiden bodde Joakim på bottenvåningen. Utanför låg det en hel del snö.

– Jag tar inte med skor eller jacka utan jag hoppar från balkongen Jag landade i en snödriva utan skor och jacka, berättar Joakim.

Joakim sprang sedan hem till sin bror Christofer som bodde ett kvarter bort. Joakim bankade på dörren i panik.

Joakim Lundell berättar att han greps av panik. Bildkälla: Youtube/Jocke & Jonna

– Christofer berättar då att polisen hade varit och knackat på hos honom också, och han berättar att det var någon som hade rymt från rättspsyk i Vadstena, och att polisen knackade på hos alla i området för att berätta om rymningen.

– Då hade jag alltså hoppat ut helt i onödan, berättar Joakim.

"När jag får panik – då springer jag"

Efter ett tag lugnade han ner sig och gick hem igen. Men det dröjde bara två timmar innan det knackade på dörren igen, och den gången var det två allvarliga män som berättade att de hade letat efter honom ett tag.

Han trodde först att det var kronofogden, men det visade sig att det var polisen. De säger inte då var det gäller utan ber honom följa med till stationen.

– Jag försöker gå in i lägenheten igen för att smita. Det är inte det smartaste jag vet det, men när jag får panik – då springer jag, säger Joakim.

Joakim Lundell berättar om händelsen på sin Youtubekanal. Bildkälla: Youtube/Jocke & Jonna

"Tänker att mitt liv är över"

Färden till polisstationen blev obehaglig för Joakim. Många tankar hann snurra i hans huvud.

– Jag känner tårarna börja komma och jag tänker att mitt liv är över. Jag tänker "vad ska jag nu bli häktad för", berättar Joakim.

Han blev sedan förhörd och topsad – precis som många andra – med anledning av dubbelmordet.

Polisen visade en bild för Joakim som föreställde den butterflykniv som användes vid dubbelmordet. Bildkälla: Polisen/TT Bild

Joakim berättar att någon har ringt till polisen och sagt att de sett Joakim vid platsen för mordet den aktuella dagen. Personen har uppgett att denne sett Joakim springa från platsen.

Joakim tror sig veta vem som ligger bakom samtalet till polisen, och han gissar att det var en person som under den här tiden även beställde saker i Joakims namn.

Trots att han hela tiden visste att han själv var oskyldig så var han orolig då han i sitt huvud började måla upp olika scenarion. När Joakim väl fick beskedet att hans DNA inte matchade kände han en otrolig lättnad. 

– Det sjuka är att det än idag är olöst, säger Joakim i videon.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Förlustaffären: Nu har lyxvillan från SVT:s “Husdrömmar” sålts

2 timmar sedan

Aboriginer får tillbaka spjut – efter 250 år

3 timmar sedan
Fyra aboriginska spjut som togs från Australien till England av den brittiske upptäcktsresanden James Cook och hans besättning 1770 har återlämnats till Australiens urbefolkning.

Brosnan i huvudrollen när boksuccé blir film

idag 19:20
Han fick sitt genombrott som detektiven Remington Steele i tv på 1980-talet. Nu ska Pierce Brosnan spela brottsutredare igen. Den irländske skådespelaren får huvudrollen när boksuccén "Torsdagsmordklubben" filmatiseras.

Nya skräckbilder på Johanna Toftbys ansikte – vill varna andra

idag 16:30
Johanna Toftby Fors, 50, väljer nu att visa upp bilder på sitt ansikte som skiftar i både blått, grönt och gult.

"Songs of conquest" får släppdatum

idag 15:24
Göteborgsbaserade Lavapotion är snart klara med sin debuttitel, det turordningsbaserade strategispelet "Songs of conquest", som man filat på sedan 2017.

Trädgårdstider anmälda: "Victoria Skoglund måste stoppas"

idag 14:55
För andra gången på kort tid så har SVT-programmet Trädgårdstider nu anmälts till Granskningsnämnden. Den här gången är det Victoria Skoglunds medverkan som ifrågasätts. "Programmet med Victoria och Jenny Strömstedt bör stoppas", står det att läsa i anmälan. – Nu har det gått för långt, inte här också, säger anmälaren till Nyheter24.