Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen

Polisen i Sverige ansvarar för polisväsendet, de offentliga myndigheterna har en huvuduppgift att upprätthålla säkerhet och allmän ordning samt bekämpa brott i en stat. 

Polisen är sedan 1 januari 2015 omorganiserad till myndigheterna Säkerhetspolisen och Polismyndigheten. Polismyndigheten är indelad i polisregioner som därefter är indelade i olika områden. Varje region leds av en regionpolischef och en biträdande regionpolischef. Alla regioner har varsin enhet för utredning, operativ verksamhet, underrättelse och ett regionkansli.

I yrket händer det olika saker varje dag, rån, övervakning av idrottsevenemang, trafikolyckor. Vid trafikövervakning kontrolleras behörighet, bilbälte, hastighet, nykterhet, och fordonets last.

Förutom att bekämpa brott jobbar polisen med utfärdande av nationella id-kort, trafikfrågor, pass, tillståndsgivning, hittegods, narkotikafrågor och vapenärenden. De jobbar också med anmälningar vid brottsmisstanke och förebyggande av brott. 

Polisen tar sig runt på cykel, bil, häst, segway eller till fots.

Arbetsuppgifterna som tidigare utförts av poliser utförs allt oftare av ordningsvakter, orsaken till detta beror på resursbrist hos polisen.

Polisen samarbetar med räddningsaktioner exempel fjällräddning för att lättare att hitta försvunna personer.

I december 2016 hade Sverige 20 000 anställda poliser. 

Fordon som poliserna använder är Mercedes-Benz E-klass, Volkswagen Transporter, VW Passat Alltrack, Volvo V70, Volvo XC70, Volvo V90 Cross Country, Volvo V90 och Saab 9-5 kombi

Numret du ska ringa om du behöver hjälp hos polisen kan vara varierande beroende på ärende. 

112 - Endast till som behöver omedelbar hjälp som kan riskera fara för liv, miljö eller egendom. 

114 14 - Ärende som inte är akuta exempel anmäla ett brott eller har frågor om passet. 

116 000 - Ett nytt nummer till försvunna barn i EU, ärendet förmedlas direkt till polisen.

Källa: Wikipedia

Polis
Polisavspärrning, bildkälla: Johan Nilsson