ABBA The museum på Djurgården i Stockholm
Abbamuseet - ABBA The museum på Djurgården i Stockholm. - Foto: Christine Olsson / Christine Olsson

5 museer att besöka i Stockholm

Upptäck Stockholms kulturhistoria, konst och vetenskap på dessa spännande och lärorika museer.


Stockholm är en stad med många sevärdheter och attraktioner för alla smaker och intressen. Men om du vill fördjupa dig i stadens historia, konst och vetenskap, finns det inget bättre sätt än att besöka några av dess fantastiska museer. Här är fem museer som du inte får missa när du är i Stockholm.

1. Vasamuseet – ett av Stockholms mest populära museer

Vasamuseet är ett av Stockholms mest populära och unika museer. Här kan du se det mäktiga krigsskeppet Vasa som sjönk på sin jungfrufärd år 1628 och bärgades nästan 300 år senare. Skeppet är världens enda bevarade 1600-talsskepp och ett imponerande exempel på skeppsbyggnadskonst och hantverk från den tiden. På museet kan du också lära dig mer om Vasas historia, besättning, livet ombord och marinarkeologiska utgrävningar.

2. Skansen – upplev hur Stockholm såg ut förr

Skansen är världens äldsta friluftsmuseum och en levande bild av Sveriges kultur och natur genom tiderna. Här kan du se hur människor levde, arbetade och klädde sig i olika delar av landet förr i tiden. Du kan också se olika djurarter som är typiska för den svenska faunan, som björnar, vargar, älgar och säl. Skansen är också en plats för traditionella högtider, folkmusik, hantverk och mat.

3. ABBA The Museum – ett av Stockholms nyaste museer

Om du är ett fan av den legendariska popgruppen ABBA, eller bara vill ha kul och sjunga med till deras hits, är ABBA The Museum ett måste för dig. Här kan du se originalkläder, instrument, scenrekvisita och memorabilia från gruppens karriär. Du kan också gå in i en replika av deras studio, prova deras kostymer och bli en femte medlem av ABBA på scenen. Dessutom kan du lyssna på berättelser från gruppmedlemmarna själva och ta del av deras personliga minnen.

4. Fotografiska museet i Stockholm

Fotografiska är ett modernt museum för fotokonst som visar både svenska och internationella fotografer i olika genrer och stilar. Här kan du se utställningar som berör olika teman som samhälle, miljö, identitet och kreativitet. Du kan också delta i guidade visningar, workshops, föreläsningar och evenemang som arrangeras på museet. Om du blir hungrig eller törstig kan du njuta av den fantastiska utsikten över Stockholms inlopp från museets restaurang eller café.

5. Kungliga slottet i Stockholm

Kungliga slottet är inte bara Sveriges kungafamiljs officiella residens, utan också ett museum som öppnar upp för allmänheten. Här kan du se slottets praktfulla salar, skattkammaren med riksregalierna, ordenssalarna med kungliga ordnar och medaljer, samt tre museer: Livrustkammaren med kungliga vapen och rustningar, Gustav III:s antikmuseum med antika skulpturer och Rikssalen med historiska porträtt. Du kan också bevittna den traditionsenliga vaktavlösningen på slottets yttre borggård.

Stockholm har mycket mer att erbjuda än dessa fem museer, men de är ett bra sätt att börja utforska stadens rika kulturarv och nutida uttryck. Oavsett om du är intresserad av historia, konst eller vetenskap, kommer du att hitta något som passar dig på dessa museer. Så ta dig tid att besöka dem när du är i Stockholm och upplev stadens mångsidighet och charm.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!