Röhsska museet i Göteborg
Röhsska museet i Göteborg - Foto: Thomas Johansson / Thomas Johansson/TT

​5 museer att besöka i Göteborg

Upplev konst, kultur och historia på dessa spännande museer i Göteborg


Göteborg är en stad med många ansikten och många berättelser att berätta. Här finns något för alla smaker och intressen, inte minst när det gäller museer. Oavsett om du vill lära dig mer om stadens sjöfartshistoria, se världskänd konst, utforska livet under havet eller kliva ombord på ett 1700-talsskepp, så har Göteborg ett museum för dig. I den här artikeln tipsar vi om fem av de mest populära museerna i Göteborg som du inte får missa när du besöker staden.

1. Ostindiefararen Götheborg – upptäck Göteborgs kändaste skepp på detta museum

Om du vill uppleva hur det var att vara sjöman på 1700-talet och segla till Kina och tillbaka med en last av exotiska varor, så ska du besöka Ostindiefararen Götheborg. Detta är en replika av det ursprungliga skeppet som sjönk utanför Göteborgs hamn 1745 efter en lång och farlig resa. Skeppet byggdes med autentiska metoder och material och har även genomfört flera expeditioner runt om i världen. Ombord får du se hur besättningen levde och arbetade, samt vilka varor de handlade med. Du får också lära dig mer om den spännande historien bakom skeppet och dess förlisning.

2. Göteborgs konstmuseum – se konst i världsklass på detta museum

Göteborgs konstmuseum är ett av de främsta konstmuseerna i Norden och har en imponerande samling av verk från olika epoker och stilar. Här kan du se målningar av Picasso, Rembrandt, Monet, Munch och många andra kända konstnärer, samt en stor samling av nordisk konst från 1800- och 1900-talen. Museet har också tillfälliga utställningar som visar upp aktuell och spännande konst från olika delar av världen. Museet är välkomnande för alla åldrar och har flera aktiviteter och program för barn och familjer.

3. Världskulturmuseet - Göteborgs mest interaktiva och moderna museum

Vill du få en inblick i olika kulturer och perspektiv från hela världen? Då ska du besöka Världskulturmuseet, som är ett modernt och interaktivt museum som bjuder på utställningar, föreläsningar, filmer, workshops och mycket mer. Här kan du se föremål, konstverk, fotografier och berättelser som speglar olika aspekter av mänskligheten, såsom identitet, migration, demokrati, religion och miljö. Museet vill inspirera till dialog, reflektion och engagemang för globala frågor och utmaningar.

4. Sjöfartsmuseet Akvariet – upptäck Göteborgs maritima arv på detta museum

Om du är fascinerad av livet under ytan så ska du inte missa Sjöfartsmuseet Akvariet, som är ett museum som kombinerar sjöfartshistoria med ett stort akvarium. Här kan du se fartygsmodeller, skeppsvrak, sjökort, uniformer och andra föremål som berättar om Göteborgs maritima arv. Du kan också se över 100 olika arter av fiskar, hajar, rockor, bläckfiskar och andra varelser som lever i havet. Du kan till och med klappa en rocka eller mata en piraja om du vågar!

5. Röhsska museet – unikt museum i Göteborgs hjärta

Röhsska museet är Sveriges enda museum för design och konsthantverk och har en unik samling av föremål från olika tider och platser. Här kan du se allt från antika egyptiska smycken till moderna möbler, från japanska kimono till svenska folkdräkter, från kinesiskt porslin till svensk glaskonst. Museet visar också upp aktuella trender och tendenser inom designvärlden genom tillfälliga utställningar och evenemang.

Det finns många fler intressanta och roliga museer att besöka i Göteborg. Oavsett om du är intresserad av konst, historia, kultur eller natur så har staden något för dig. Så nästa gång du är i Göteborg, passa på att upptäcka några av dessa museer och berika din resa med nya kunskaper och upplevelser.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!