Jakten på likes gör mig illamående – ändå gör jag det

Jag är ingen influencer, trots det så känns det som att jag har ett heltidsjobb som tär på mig. Ett jobb där allt är förlåtet när lönen kommer. Lön i form av den nya globala valutan – likes.


Isa Galvan är programledare i nya webb-tv-serien #MissLyckad, vars syfte är att uppmärksamma sociala mediers negativa inverkan hos främst unga. 

19 nya likes på Instagram. Mitt magont försvinner. Betalningen har kommit.

Puh.

Betalningen för gårdagens jobb är äntligen här. Jag har tagit en miljon bilder, det är i alla fall så det känns, och endast tre stycken klarade gallringen. Dessa tre bilder skickas till mina sju mest betrodda vänner som får rösta på vilken de tycker är bäst.

Nu pratar jag inte om färgerna eller om skärpan är optimal, sådana saker lägger vi åt sidan. Färgerna kommer jag ändå försvaga eftersom filtret ”bleknat” är min bästa vän. När mina vänner äntligen röstat fram sin favorit så börjar processen med att redigera bilden.

På med filtret ”bleknat” och upp med kontrastnivån och jag känner mig hemma.

Nu till det viktigaste – texten. Det måste vara en text som ursäktar att jag för femte gången denna månad lägger ut en bild på mig själv. Helst något som drar uppmärksamhet till bakgrunden eller personen som står bredvid mig på bilden. Allt för att folk inte ska ställa frågan som jag ställer mig själv: “Vem tror jag att jag är?” 

Jag vill säga att jag inte är någon influencer och därför inte tjänar något på det här men det vore en lögn.

Sekunderna efter att jag har lagt upp min bild så händer det jag väntat på. 

En like, två likes. 

Uppdaterar appen – sex likes, sju likes. Eller vänta – stannar det upp nu? Är detta allt jag får? Sju små likes för allt slit.

Ett arbete som ger mig stress, ångest och en känsla av att inte räcka till. Till vilken nytta då? Sju fjuttiga jävla likes.

Denna känsla har jag haft vid tidigare jobb. När jag jobbade i en affär och lönen inte hade kommit in på kontot den 25:e. Jag väntade men de kom aldrig. I det fallet kunde jag vänt mig till facket om betalningen uteblev. Det kan jag inte nu. Jag kan inte vända mig till facket, inte till min arbetsgivare. Jag kan bara vända mig till mig själv för klaga – vilket jag gör. Gång på gång. Och känslan av att jag har misslyckats kvarstår.

Jag går och lägger mig och hoppas att jag när jag vaknar kommer ha fått den betalning jag förtjänar. Minst 45 likes. Under 45 likes så har jag gjort bort mig. Under 45 likes så ryker bilden.

Är du också intresserad av hur sociala medier påverkar samhället? Känner du dig själv kanske träffad i jakten på likes och jämförelsen med andra? På Misslyckad.se kan du se hela webb-tv-serien och läsa mer om tanken bakom projektet som Länsförsäkringar står bakom. Målsättning är att ge alla självförtroendet och modet att dela äkta, oredigerade bilder av sina liv och bidra till att bredda idealen i sociala medier.

Nedan kan du se trailern. 

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Känner du igen dig?
Tack för din röst!
Senaste nytt

När de folkkära tv-formaten backar, blomstrar podcastbranschen ytterligare?

22 Sep 2023, 10:04

30 Mar 2022, 09:46
Artikeln uppdateras.

3,7 miljarder* i nattens jackpotdragning – så får man 3 bet för 35 kr

3 Jul 2020, 16:25
Idag på USA:s självständighetsdag kan någon vinna 3,7 miljarder*. Det är i populära PowerBall man kan ta hem miljardpotten – som är helt unik för svenska spelare. Nu har spelsajten Lottoland dessutom ett erbjudande lagom till nattens dragning.

7,4 miljarder* i helgens jackpottar: För 25 kr får man lägga 2 bet

25 Jun 2020, 08:45
3,7 miljarder kronor* ligger i potten för PowerBall. Samma summa ligger även i potten för MegaMillions. Det finns alltså chans på två olika miljardpottar och totalt 7,4 miljarder kronor* på en och samma helg nu när Lottoland har valt att boosta jackpotten för enbart svenskar.

Klockorna vi älskar - för alla tillfällen

13 Mar 2020, 10:56
Möjligheten att kunna mixa och matcha klocka efter både outfit och humör är viktigt för den modeintresserade kvinnan. Här listar vi 12 presentaskar med klockor från grymma Boom Watches!

5 sanningar om din tandborste

18 Feb 2020, 09:03
Vi lägger massor av tid på träning, kost och hygien, men glömmer lätt att vår munhygien är minst lika viktigt för ett hälsosamt liv. Visste du att genomsnittssvensken byter tandborste/tandborsthuvud 1,4 gånger per år, vilket låter lite ofräscht ... Så hur ofta ska man egentligen byta tandborste?