- Foto: BILDBYRÅN / JOEL MARKLUND

Sverige vägrar att spela playoff-match mot Ryssland: "Omöjligt"

För två dagar sedan uttalade sig Svenska fotbollförbundets ordförande Karl-Erik Nilsson försiktigt angående Ryssland-Ukraina-situationen. Men nu låter han mer säker på sin sak.


Efter Rysslands inledande invasion av Ukraina ger fotbollförbundet ett tydligt besked gällande herrlandslagets eventuella playoffmatch mot Ryssland i Moskva den 29 mars.

Men nu står det klart: Sverige tänker inte spela match i Ryssland.

"Världsläget är helt annorlunda i dag och alla tankar går till Ukraina och de många vänner vi har där. Som situation ter sig idag känns det omöjligt att tänka sig att vi om några veckor ev ska spela match i Ryssland", skriver Karl-Erik Nilsson till Fotbollskanalen.

Det ser inte ut att bli en match mellan Sverige och Ryssland. Bildkälla: TT/Nyhetsbyrån

– Vi avvaktar besked från internationella och nationella myndigheter samt för dialog med Fifa och Uefa kring frågan. Vi får följa utvecklingen dag för dag, men just idag känns det otänkbart.

Följer utvecklingen

Han konstaterar att det svenska förbundet väntar på besked från internationella och nationella myndigheter samt Fifa och Uefa.

Karl-Erik Nilsson. Bildkälla: TT/Nyhetsbyrån

"Vi får följa utvecklingen dag för dag, men just i dag känns det otänkbart", skriver Nilsson.

Sverige inleder VM-playoffspelet hemma mot Tjeckien den 24 mars. Om Sverige vinner matchen, och Ryssland samtidigt besegrar Polen, ställs Ryssland och Sverige mot varandra i en playoffinal, om en plats till VM i Qatar. Den matchen ska i så fall spelas i Ryssland.

Champions League-flytt?

Svenska fotbollförbundet plan var också att Sverige ska möta Ryssland i en träningsmatch på bortaplan den 29 mars om båda lagen förlorar sina respektive semifinaldrabbningar i playoff.

Champions League-finalen i fotboll är förlagd till S:t Petersburg den 28 maj. Den kan komma att flyttas.

"Beträffande Champions League-finalen så arbetar Uefa med frågan och nattens utvecklingen i dag sätter ju nytt ljus på frågan. Uefa återkommer med besked när sådant finns att ge", uppger Nilsson som är vice ordförande i Uefa.

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!