Det blir ingen världscupfinal för Frida Karlsson om tävlingarna inte flyttas från Ryssland. Arkivbild.
Det blir ingen världscupfinal för Frida Karlsson om tävlingarna inte flyttas från Ryssland. Arkivbild. - Foto: TT

Skidförbundet bojkottar Ryssland: "Markering"

Svenska skidförbundet bojkottar alla skidtävlingar i Ryssland – med omedelbar verkan.Det är en stor markering, att vi som redan är på plats inte deltar i tävlingarna, säger Karin Mattson till TT.Beslutet innebär att längdskidornas världscupfinal påverkas – och att skicrossåkarna skickas hem utan att tävla.


Svenska skidförbundet kommer inte att delta i några tävlingar i Ryssland den närmsta tiden – och det gäller även helgens kommande världscuptävling i skicross.

Skidförbundet har för ett par veckor sedan skrivit och uppmanat det Internationella skidförbundet (Fis) att flytta kommande tävlingar från Ryssland, med anledning av säkerhetsläget. Nu har Ryssland invaderat Ukraina.

Inte fått återkoppling

— Vi påbörjade en dialog om situationen, som då inte var så här allvarlig men ändå tillräckligt allvarlig för att det inte skulle kännas bra att skickas dit aktiva, säger Mattson till TT.

Fis har i medier meddelat att tävlingar ska genomföras som planerat och Svenska skidförbundet motsätter sig denna hållning.

— Nu ser vi att man valt att inte flytta på tävlingarna och vi har heller inte fått någon återkoppling direkt till oss, säger Mattson och fortsätter:

— För oss är det viktigt att markera, dels mot att man på principiella grunder inte borde arrangera tävlingar, men också att det inte är vettigt att skicka dit folk i den här situationen, säger Karin Mattson.

Uppmanar Fis till flytt

De världscuptävlingar med svenska deltagare som berörs är helgens skicrosstävlingar i Solnetnaja Dolina, skidornas världscupfinal i Tiumen den 18-20 mars samt damernas backhoppningstävlingar i Niznij Tagil och Tjajkovskij i mars.

Både den svenska skidstjärnan Jens Burman och den norska världscupledaren Johannes Høsflot Klæbo vill att världscupavslutningen flyttas från Ryssland.

— Nu måste Fis visa att de tar ansvar och visar ryggrad. Det är bara att flytta världscupfinalen. Fis kunde ha reagerat långt tidigare och gett Östersund och Sverige avslutningen av världscupen. Jag förväntar mig att Fis agerar idag, säger Klæbo till VG.

Norska skidförbundets ordförande Erik Røste har bett Fis ordförande, svensken Johan Eliasch, och generalsekreterare Michel Vion att snabbt ta ställning till frågan om tävlingar i Ryssland.

— Det här är något större än idrotten. Då kan inte idrotten vara neutral, säger Røste till VG.

Fis säger till den norska tidningen att man ännu inte tagit beslut om skidtävlingarna i Tiumen.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!