Så här liten är chansen att Zlatan Ibrahimovic spelar vidare i landslaget? Eller? Arkivbild.
Så här liten är chansen att Zlatan Ibrahimovic spelar vidare i landslaget? Eller? Arkivbild. - Foto: TT

Efter VM-missen – snackisarna inför uttagningen

Är Zlatan Ibrahimovics landslagskarriär över? Vem ska spela mittback bredvid Victor Nilsson Lindelöf? Vilka nya, unga knackar på dörren?Här är snackisarna inför Sveriges trupputtagning till Nations League-matcherna.


+ När?

Onsdag klockan 12.00.

+ Var?

På en sponsors kontor i Solna.

+ Vad?

Förbundskapten Janne Andersson tar ut truppen till Nations League matcherna borta mot Slovenien 2 juni, hemma mot Norge 5 juni, hemma mot Serbien 9 juni och borta mot Norge 12 juni. I september avslutar Sverige gruppspelet med matcher borta mot Serbien och hemma mot Slovenien.

+ Vad gäller?

Gruppvinnaren flyttas upp till A-divisionen medan jumbon åker ner till C-divisionen.

+ Sveriges läge?

Uttagningen är första steget på nystarten efter att Sverige missade fotbolls-VM i Qatar efter den tunga playoff-förlusten mot Polen i mars.

+ Fortsätter Zlatan?

På söndag kan Zlatan Ibrahimovic bli italiensk mästare med Milan. Det vore inte konstigt att den 40-årige anfallsveteranen låter det bli slutpunkt på sin fantastiska fotbollskarriär. Senaste åren har skadeuppehållen blivit allt fler och allt längre. Om han fortsätter spela, har han då kraft och motivation att satsa mot EM 2024 med landslaget? En sak är säker: Man vet aldrig med Zlatan.

+ Vilka fler veteraner kan tacka för sig?

Hur går tankarna hos Sampdorias Albin Ekdal, 32, Djurgårdens Pierre Bengtsson, 34, Malmö FF:s Martin Olsson, 34? Är de motiverade att fortsätta i landslaget med sikte på EM 2024 i Tyskland.

+ Vem tar den andra mittbacksplatsen?

Marcus Danielson, 33 år, meddelade nyligen att landslagskarriären är över. Varken Celtics Carl Starfelt eller Rangers Filip Helander känns som långvariga lösningar.

Hur många gånger kan Brentfords Pontus Jansson, som tidigare stängt landslagsdörren, tacka nej? Om 31-åringen ändrar sig borde han kunna vara förstavalet bredvid Victor Nilsson Lindelöf, Manchester United, i höstens EM-kval samt i kvalspelet mot VM 2026.

+ Vilka är redo att ta större ansvar?

Mittfältaren Jesper Karlsson har gjort succé i AZ Alkmaar och är absolut en av dem som knackar hårdast på dörren till att få vara en del av Anderssons ryggrad. Även Mattias Svanberg, Bologna, och Manchester Uniteds Anthony Elanga är framtidsnamn.

+ Fler heta spelare det snackas om?

Amin Sarr gör det bra i Heerenveen, Viktor Gyökeres petar in många mål för Coventry, Alexander Jeremejeff öser in mål i Häcken, Williot Swedberg har slagit igenom i Hammarby, Bilal Hussein övertygar i AIK.

Kan Pontus Jansson övertalas? Arkivbild.

+ Vilket spelsystem kommer Sverige använda?

Vilka spelare som tas ut och vilket motstånd som står på andra planhalvan kommer att ligga till grund för hur Sverige kommer att spela, säger assisterande förbundskapten Peter Wettergren till TV4:s Fotbollskanalen.

— Om man tänker mot lag som står lågt, som fembackslinjer, då måste man börja tänka på att vårt spelsätt med 4–4–2 kanske inte har varit så effektivt, säger han.

— Men kolla målet mot Tjeckien, det som hände var att vi drog isär deras backlinje. Vi låg ganska brett med två yttrar och en nia, och vi lade upp en åtta och en tia, vilket gjorde att Tjeckiens backlinje blev isärdragen, säger han.

— När vi gjorde målet och när vi skapade några till chanser i den matchen så såg vi nästan ut som ett 4–3--3-lag.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

igår 21:50

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

igår 21:48
Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

igår 21:22
Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg visar klass – bara ett slag efter

igår 20:44
Det svenska stjärnskottet Ludvig Åberg håller sig kvar i täten och fortsätter visa klass i RBC Heritage, USA-tourtävlingen i South Carolina. Eller vad sägs om fem birdies på andra rundan?

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

igår 19:54
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

igår 19:54
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.