Joel Kellman jublar efter sitt kvitteringsmål.
Joel Kellman jublar efter sitt kvitteringsmål. - Foto: TT

Segersviten växer – Sverige straffade Finland

Sveriges segersvit i ishockey-VM växer.Fjärde raka segern kom mot OS-mästaren och hemmafavoriten Finland efter en straffrysare med 3–2. Emil Bemström blev segerskytt och Magnus Hellberg släppte inte in någon av straffarna och tystade hemmafansen.

24/5 Lettland.

Till burop fick svenskarna lägga sina fem straffar.

Emil Bemström blev segerskytt och målvakten Magnus Hellberg blev också stor hjälte när han höll rent i straffläggningen.

Sverige behåller därmed ledningen i gruppen och är nu en poäng före Finland.

— Vi har inte förlorat en match än. Det tar vi med oss, säger Emil Bemström.

Bemström blev enda målskytt i straffläggningen när han satte den lågt till höger bredvid Finlands Harri Säteri.

— Det blev till att skjuta i gubbhörnet. Skönt att den gick in, säger han.

Fullsatt hemmaarena

Det var smockfullt, 11 635 åskådare, som vanligt i Nokia arena under detta VM när Finland spelar.

Hemmafansen hoppades på en festlig kväll och att den dystra Sverigesviten äntligen skulle brytas. Sverige hade aldrig förlorat en VM-match mot "Lejonen" i Finland och hade tre segrar och fem oavgjorda genom tiderna.

Senaste VM-matchen på finländsk mark var en historisk svensk seger i kvartsfinal i Helsingfors 2003 när Mats Sundin, Peter Forsberg & Co vände 1–5 till 6–5-seger.

Aggressivt Sverige

Svenskarna inledde aggressivt och lät inte finländarna få någon tid. Ledningsmålet kom efter 11.38 när Adam Larsson tog köksvägen och överlistade hemmamålvakten Harri Säteri. Landslagsdebutanten och Dallascentern Jacob Peterson kom direkt från flyget och spelade fram.

— Peterson kom runt på kanten och man mot man är rätt sårbart så får vi rätt rörelsemönster så blir det bra, säger Adam Larsson i en pausintervju till Viaplay.

Även Carl Grundström, Los Angeles, anlände på onsdagen och gjorde VM-debut.

Målvakten Magnus Hellberg fick också en kanonstart på matchen och gjorde vassa räddningar när Finlands fruktade spel i numerärt överläge gav chanser.

Snabb vändning

Men allt svängde på två minuter i början av den andra perioden.

Förre HV-backen Mikko Lehtonen var huvudpersonen. Först sköt han 1–1 efter 3.38 på ett skott som Hellberg tappade in, sedan slog han en perfekt genomskärare till en fri Sami Vatanen som enkelt gjorde 2–1 vid bortre stolpen efter 5.39.

Svenskarna var pressade i andra perioden, många felpass gjorde att hemmalaget kunde vända snabbt och skapa lägen.

— Vi slarvar lite i andra och de får lite kontringar på oss. Första och tredje är jag väldigt nöjd med, säger Emil Bemström.

Det blev bättre i tredje perioden och efter ett anfall som lagkaptenen Oliver Ekman-Larsson iscensatte kunde Joel Kellman styra in 2–2 på Erik Gustafsson skott.

Golfstjärnan opererad – missar major

Han är främste svenske poänggöraren

Torontos storstjärna William Nylander toppar årets svenska poängliga i NHL. Men främste målskytt är Nashvilles Filip Forsberg.

Internt Rysslandsbråk – kallades "utländsk agent"

idag 05:00
Med knappt 100 dagar kvar till invigningen av OS i Paris är det ännu oklart om Rysslands president Vladimir Putin kommer att tillåta ryskt deltagande under neutral flagg. De som ska lämna rekommendationer till Kreml verkar djupt oeniga om vägen framåt.

Real slog ut regerande mästarna i straffrysare

igår 23:58
Det blir ingen ny trippel för Manchester City. Trots enorm dominans i onsdagens retur tog det stopp i Champions Leagues kvartsfinal mot Real Madrid. Andrij Lunin och Antonio Rüdiger blev stora matchhjältar för Real i den avgörande straffläggningen.

Kimmich nickade Bayern München till semifinal

igår 22:58
Bayer Leverkusen briljerar i Bundesliga och är redan klar tysk mästare. Men Bayern München kan vinna den tyngsta titeln av dem alla – Champions League. 1–0 hemma mot Arsenal och 3–2 totalt innebär semifinalspel.

Brynäs rivstart knäckte Djurgården

igår 21:30
Det tog sju minuter för Brynäs att avgöra den första finalmatchen mot Djurgården. 6–2 inför hemmapubliken var en perfekt start i kampen om en biljett tillbaka till SHL. En skön start, vi gör en bra match och förtjänar att vinna, säger Brynäs Linus Ölund till TV4 Play.