William Nylander, tvåa från höger, klappas om av Erik Gustafsson (56), Carl Klingberg (48) och Jacob Peterson efter sitt 2–0-mål i segermatchen mot Norge.
William Nylander, tvåa från höger, klappas om av Erik Gustafsson (56), Carl Klingberg (48) och Jacob Peterson efter sitt 2–0-mål i segermatchen mot Norge. - Foto: TT

William Nylander bakom svensk storseger

När William Nylander klev in i Tre Kronor lossnade powerplayspelet.Sverige gjorde fyra mål i numerärt överläge – och Nylander stod för ett mål och två assist.Kul att komma ut och köra, säger han till Viaplay i samband med storsegern, 7–1, över Norge.


Sverige hade bara gjort tre mål i numerärt överläge och låg på 13:e plats i VM i den statistiken med tre gjorda mål.

Den noteringen mer än fördubblades mot Norge där effektiviteten var slående – fyra mål på fem powerplay.

Arkitekten: William Nylander, så klart.

Torontos forwardsstjärna fick ta plats i båda de svenska uppställningarna i numerärt överläge. Det blev ett mål och två assist från hans klubba.

— Jag tackar inte nej till mycket istid. Jag tycker att det var bra att spela mycket, speciellt när man har varit lite jetlaggad. Nu fick jag köra i gång kroppen direkt, säger Nylander till Viaplay.

Det fanns också andra som stack ut. Jacob Peterson, Dallascentern, blev tvåmålsskytt, hans första fullträffar i landslaget, liksom Rasmus Asplund som nu gjort sex mål i turneringen.

Att lyckas få i gång spelet i powerplay var av stor vikt, enligt Peterson.

— Det var bra, Det är viktigt att vi får i gång det här om vi ska komma långt i turneringen, säger han efter matchen.

TT: Vad betyder William Nylanders ankomst?

— Jättemycket. Han är en väldigt viktig spelare som gör allt bättre. Powerplay blir bättre. Det mesta blir bättre och det är väldigt skönt att ha honom här, säger Peterson.

Västerviksback hjälpte

Peterson fick dock hjälp i samband med 1–0-målet. Hans skott styrdes i mål via skridskon på Västerviksbacken Johannes Johannesen.

Målet kom i powerplay.

— Vi skapar några chanser i powerplay, konstaterar Nylander.

Det var dagens understatement.

När han kom in skruvades passningstempot upp vilket ledde till en mängd bra chanser.

I andra perioden gjorde svenskarna fyra mål och drog ifrån till 5–0.

Nylander sköt 2–0 med ett bombnedslag till skott och när dessutom Carl Klingberg skymde norske Örebromålvakten Jonas Arntzen var han chanslös.

Även det målet kom i numerärt överläge.

Dubbla returmål

Sedan kom två mål efter returer – först genom Jacob Peterson och sedan Rasmus Asplund som gjorde sitt femte mål i turneringen.

Därefter rundade Lucas Wallmark av mittperioden med det tredje svenska målet i numerärt överläge. OS-skyttekungens första mål i turneringen.

I den tredje perioden reducerade Tobias Fladeby innan Max Friberg petade in 6–1.

Sedan kom det fjärde svenska powerplaymålet: Rasmus Asplund framspelad av Nylander.

Båda lagen fick också mål underkända. I Norges fall ett något udda. Michael Haga sköt via linjemannen och in bakom svenske målvakten Magnus Hellberg som åkt ut från kassen för att stoppa pucken bakom mål. I stället hamnade den i mål. Men dömdes sedan bort.

Sverige kom tillbaka efter förlusten mot USA och den femte segern innebär att laget tog ett stort steg mot en topp två-placering i gruppen.

Tjeckien och USA är fem poäng bakom, med en match mindre spelad, men ska också mötas på måndagen.

En topp två-placering innebär att Sverige får stanna kvar i Tammerfors och spela kvartsfinal och får där möta trean eller fyran i grupp A, förmodligen Tyskland, Danmark eller Slovakien.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Hurtig missar säsongen av "personliga skäl"

Lina Hurtig blir borta resten av säsongen.

Catch Me Nots succé tar Fredricson närmare Paris

Henrik von Eckermann leder världscupfinalen inför lördagens avgörande. Det är inte det minsta överraskande. Däremot att Peder Fredricson är hack i häl – på en 18-åring som är i något av sitt livs form.

Duplantis OS-plan – avstår klassisk tävling

3 timmar sedan
Säsongens stora mål: Försvara OS-guldet i Paris. På vägen dit väljer Armand Duplantis bort Oslo för Ostrava – och börjar säsongen i Xiamen. Det är första gången som jag tävlar i Kina, det är supercoolt och arenan känns overklig, säger stjärnan inför Diamond League-premiären.

Regn och gräsbrand störde F1-kvalet

3 timmar sedan
Tidigt i kvalet inför formel 1-sprinten i Shanghai blev det rödflagg för en gräsbrand bredvid banan, som dock släcktes snabbt.

Nagelsmann stannar: tysk förbundskapten över 2026

3 timmar sedan
Julian Nagelsmann kommer att leda Tyskland under VM 2026 i USA, Kanada och Mexiko.