St. Louis center Tyler Bozak, andra från vänster, blir överfallen av sina lagkamrater efter segermålet 5–4 i förlängningen i den femte kvartsfinalmötet mot Colorado. - Foto: TT

St Louis vände i rysare mot Colorado

Gabriel Landeskog och hans Colorado hade semifinalplatsen i Stanley Cup som i en liten ask.Då kvitterade bortalaget St Louis – i sista matchminuten.Det blev till slut förlängningsseger 5–4 för gästerna, som reducerade i kvartsfinalserien.

Fakta: Kvartsfinaler Stanley Cup

Colorado–St Louis: 3–2 i matcher. Nästa match spelas natten mot lördag.

Edmonton–Calgary: 3–1 i matcher. Nästa match spelas natten mot fredag.

Carolina–NY Rangers: 2–2 i matcher. Nästa match spelas natten mot fredag.

Klara för semifinal: Tampa Bay (4–0 mot Florida).

Slutspelet spelas i bäst av sju matcher.

Colorado hade inför det femte kvartsfinalmötet 3–1 i matcher mot St Louis och det var upplagt för en fjärde avgörande seger och semifinalfirande hemma på Ball Arena i Denver.

Det började också på bästa sätt för vinnarna av grundserien i NHL:s västra konferens.

Kanadensaren Nathan MacKinnon satte två mål i den första perioden och lagkapten Gabriel Landeskog följde upp med 3–0 i början av mittenperioden, då han petade in ett skott från Devon Teows. Det var Landeskogs sjätte slutspelsmål för säsongen.

Men St Louis spelade för sin överlevnad i Stanley Cup och kom tillbaka. Med tre raka mål på dryga 20 minuter var det kvitterat med knappt fem minuter kvar av matchen.

Kvitterade igen

Då såg Nathan MacKinnon ut att komma till Colorados räddning med en fenomenal solouppvisning över hela rinken, som avslutades med hans tredje mål för kvällen. Det återstod 2 minuter och 46 sekunder av ordinarie matchtid och med ställningen 4–3 firade hemmapubliken som om semifinalplatsen var bärgad.

Men oj så fel de hade.

St Louis tog ut målvakten och med 56 sekunder kvar och med sex utespelare lyckades gästerna kvittera ännu en gång.

Mål i förlängningen

St Louis gled sedan vidare på framgången och endast dryga tre minuter in i förlängningen dunkade kanadensaren Tyler Bozak in segermålet 5–4 med ett hårt skott från blå linjen. Han omfamnades av överlyckliga lagkamrater – inför en förbluffad och knäpptyst hemmapublik.

Det betyder St Louis reducerar och att det står 3–2 i matcher till Colorado, som har ytterligare en chans att avancera mot semifinal när lagen möts i St Louis, natten mot lördag svensk tid.