Rosengård firar cupguldet efter finalsegern (2–1) mot Häcken.
Rosengård firar cupguldet efter finalsegern (2–1) mot Häcken. - Foto: TT

Rosengård cupmästare efter kontroversiellt mål

Rosengård är cupmästare i fotboll efter finalsegern mot Häcken.Matchen slutade 2–1 – efter ett kontroversiellt segermål i förlängningen.Jag såg att bollen var inne, självklart såg jag det, säger målskytten Stefanie Antonia Sanders till SVT.Jag tar ju bollen innan den går över linjen, säger Häckens målvakt Jennifer Falk.


Fakta: Senaste svenska cupen-mästarna

2022: FC Rosengård

2021: BK Häcken

2020: Inställt på grund av coronapandemin.

2019: Häcken (då under namnet Kopparbergs/Göteborg FC).

2018: FC Rosengård

2017: FC Rosengård

2016: FC Rosengård

2015: Linköpings FC

2014: Linköpings FC

Redan i den åttonde minuten tog Häcken kommandot i finalen. Hanna Wijk skickade en långboll som Johanna Rytting Kaneryd sprang efter. Rytting Kaneryd var snabb och satte dit bollen bakom Rosengårds Teagen Micah.

— Jag kommer till de lägen jag är bra i och får göra ett mål. Det finns mer att hämta, sade Johanna Rytting Kaneryd till SVT i pausvilan.

Ledningsmålet från Häcken var också det enda som kom i den första halvleken och i halvtid var ställningen alltså fortfarande 1–0.

Finalen gick till förlängning

— Jag tycker att vi hela tiden vinner mycket boll högt uppe, vi är aggressiva. Sen måste vi få till passningen när vi vinner boll så att vi inte slarvar bort det jobbet i onödan, sade Rytting Kaneryd om vad Häcken skulle ta med sig till andra halvlek.

Rosengård tog dock över och i den 62:a minuten kom kvitteringen. Det var 17-åriga Bea Sprung, som fick bollen till sig efter Häckens Ria Öling täckt en boll från Rosengårds Elin Rubensson, som kunde dundra in 1–1.

Finalen gick till förlängning efter likaläge vid ordinarie matchtid och det var inte förrän i den 109:e minuten – med elva minuter kvar av förlängningen – som matchen fick ett avgörande.

Det var Stefanie Antonia Sanders som blev inskriven som segerskytt när Rosengård blev cupmästare.

"Det som gör mig så arg"

Och det blev ett kontroversiellt segermål.

Situationen uppstod efter en hörna och Häckens målvakt Jennifer Falk såg ut att rädda bollen på mållinjen.

— Jag är så jävla arg. Jag tar ju bollen innan den går över linjen. Alltså jag kokar, säger Jennifer Falk till SVT om situationen.

Men målet godkändes trots protesterna från målvakten.

— Vi krigar i 120 minuter och så är det ett sånt beslut som avgör matchen och det är det som gör mig så arg just nu, säger Falk.

Enligt Göteborgs-Posten var det den assisterande domaren som tog beslutet att döma mål. Något som Häckens tränare Robert Vilahamn, som blev utvisad under cupfinalen, hade svårt att köpa.

— Jag har svårt för människor som tar beslut utifrån något man gissar sig till. Om man ser att bollen är över, fine. Men om man inte vet, eftersom den inte är inne kan hon inte ha sett det, så tycker jag att det är ett tjänstefel, säger han till GP.

"Tack Gud"

Rosengårds målskytt har en annan syn på situationen.

— Jag såg att bollen var inne, självklart såg jag det. Jag tror att den var över linjen, hon tog den men var bakom linjen, tror jag, säger Sanders till SVT.

Trots det kontroversiella segermålet menar Sanders att Rosengård borde ha vunnit matchen efter 90 minuter.

— Vi skapade inte mycket i första halvlek, skulle jag säga. Men efter pausen tycker jag vi dominerade, vi hade så många chanser. Vi borde ha vunnit efter 90 minuter, med chanserna som vi hade, säger Sanders i SVT och fortsätter:

— Tack Gud för att det inte gick till straffar, man vet aldrig hur det slutar.

Domarna i matchen ville inte kommentera målet, rapporterar Aftonbladet, Expressen och GP.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Barcelonas kollaps – utslaget efter röda kort

1 timme sedan

Superdrama i Dortmund – vidare till semifinal

1 timme sedan
Vändning åt ena hållet, snabbt svar från det andra. Efter sex mål, och en match som svajade lika mycket som supportrarnas stora flaggor, är Dortmund åter i CL-semifinal efter 4–2, totalt 5–4, mot Atlético Madrid.

Två raka förluster: "Gäller att nollställa"

1 timme sedan
Efter två raka förluster gäller det att nollställa inför avgörandet, konstaterar Skellefteås lagkapten Jonathan Pudas. Och kanske undvika utvisningsbåset lite mer? Ja, det är ju en jättenyckel så klart, säger han.

Ny Frölundaseger – utjämnat i semifinalen

2 timmar sedan
Skellefteå hade två matchbollar. Men Frölunda har räddat båda. Efter 3–1 i den sjätte semifinalen är det utjämnat i matchserien. Nu avgörs allt i Skellefteå på torsdag. Det går i rätt riktning hela tiden, säger Max Friberg till TV4 Play.

SHL-stjärna har fått hat och hot efter övergång

igår 20:08
Oscar Engsund har mottagit hot och hat efter övergången från Oskarshamn till HV71, berättar 30-åringen i en intervju med Barometern.

Klart: Han tar över som ny tränare i AIK

igår 19:46
Markus Åkerblom blir ny huvudtränare för AIK i hockeyallsvenskan och har skrivit på ett kontrakt över två säsonger. Målet är att ta Solnalaget tillbaka till högstaligan SHL.