Sophie Hansson tog sig enkelt vidare till semifinal på 100 meter bröstsim, trots tekniska missar.
Sophie Hansson tog sig enkelt vidare till semifinal på 100 meter bröstsim, trots tekniska missar. - Foto: TT

Hansson enkelt till semi – trots stök

Medaljhoppet Sophie Hansson, 23, tog sig enkelt vidare till semifinal på 100 meter bröstsim.Men hon har en del att jobba på inför söndagskvällens semifinal.Mittendelen och avslutet är där jag måste förbättra mig, säger hon.


Samtidigt som storasyster Louise Hansson laddade för söndagskvällens final på 100 meter fjäril gjorde Sophie Hansson entré i VM-bassängen i Duna Arena i Budapest.

Det var ju här hon fick sitt stora genombrott i fjol då hon tog EM-guld på 100 meter bröstsim.

Helsingborgssimmaren tog sig till semifinal med sjätte tid, 1.06,61, men hade en del problem med detaljerna.

— Jag tycker framför allt första 25 meterna stämde, sedan kom jag in helt fel i vändningen och tappade en hel del fart som jag brukar få med mig, men som i stället stannade på vägen. Sedan var det inte en klockren målgång heller, säger hon.

"Kan pusta ut"

Tiden var en hundradel över årsbästa och nästan sekunden över egna svenska rekordet.

Sophie Hansson var mest nöjd över att äntligen vara i gång.

— Väldigt skönt, äntligen, första loppet är alltid...Fast man har gjort det så många gånger så är det att checka formen, checka nerverna och när man har fått ett lopp är det som att man kan pusta ut, säger hon.

Det var säkert fler av stjärnorna som kände så. Årets världsetta, japanskan Reona Aoki, tog den 16:e och sista semifinalplatsen. Amerikanska stjärnan Lilly King, två raka VM-guld på distansen och dubbel OS-guldmedaljör, var fyra hundradelar bakom Hansson och hade sjunde tid.

Besviken Fast

För 18-åriga talangen Emilie Fast slutade det i besvikelse, utslagen på 31:a plats. Hon slog igenom med dunder och brak i fjol då hon förbättrade sitt personliga rekord med över fem sekunder och tog en OS-plats.

Hennes 1.09,81 var nästan tre tiondelar över årsbästa – och mer än tre sekunder över personliga rekordet.

— Jag är missnöjd. Det har känts bra på träningen på senaste tiden, jag känner att jag har hittat greppet och tajmingen som har saknats förut, så jag trodde jag skulle kunna simma snabbt nu, säger hon.

OS-simmaren Robin Hanson hade också motflyt – och missade semifinal på 200 meter fritt med tre ynka hundradelar.

— Det blev stolpe ut tyvärr, jag tror jag hade mer att hämta i en semifinal. Jag får åka hem och träna målgång, det var nog där jag tappade semifinalen, säger Hanson som har 100 meter fritt kvar.

En positiv överraskning var Hanna Rosvall som tog sig till semifinal på 100 meter ryggsim med 1.00,99 och hade 14:e tid.

— Jag har ju legat på 1.02 i så många år, så jag blir fortfarande lite förvånad när jag ser min tid. Känslan i vattnet är jättebra så det finns mer att hämta. Förhoppningsvis går det ännu fortare i kväll, säger den 22-åriga Helsingborgssimmaren som var 18 hundradelar över sitt personliga rekord.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!