Ebba Årsjö visar upp sitt ben på Instagram.
Ebba Årsjö visar upp sitt ben på Instagram. - Foto: Instagram/ebbaarsjö och Karl Nilsson/Svenska Paralympiska Kommittén/TT

Idrottsstjärnan visar upp sitt ben: "Vill hjälpa andra"

I nästan hela sitt liv har Ebba Årsjö, 21, gjort allt för att dölja sitt muskelsvaga högerben. Nu visar hon det på sitt Instagramkonto.
– Jag hoppas också att det kan hjälpa andra att våga vara sig själva, säger hon till TT.


Fakta: Ebba Årsjö

Född: 12 januari 2001 (21 år).

Klubb: Vemdalens IF Alpina.

Bor: I Norrköping och Vemdalen.

Främsta meriter: Två guld och ett brons i Paralympics, två VM-guld, elva världscupsegrar och elva Europacupsegrar.

Klass: Årsjö tävlar i klassen LW4, där åkarna har en nedsättning i ena benet eller saknar ett ben under knät och hon kör på två skidor.

Övrigt: Var länge lovande utförsåkare, men muskelsvagheten i högerbenet blev allt mer påtaglig och 2019 övergick hon till att vara parasportare.

Aktuell: På sitt Instagramkonto väljer hon att för första gången visa bilder på sitt funktionsnedsatta högerben. Den 14 juli tar hon – som första parasportare – emot Victoriapriset av kronprinsessan i Borgholm.

Den alpina parasportstjärnan Ebba Årsjö, 21, uppmärksammades stort när hon – trots väldiga skadeproblem – i vintras vann två guld och tog ett brons i Paralympics.

Ebba Årsjö visar upp sitt ben på Instagram

Nu uppmärksammas Ebba Årsjö stort igen. Men denna gången handlar det om en bild på Instagram. Årsjö har nämligen en muskelnedsättning i högerbenet, en bieffekt av syndromet som hon föddes med, Klippel-Trenaunays syndrom.

Hon hemlighöll sin funktionsvariation i 18 år. Nu kan den som vill se hur hennes högerben ser ut. Hon har lagt upp en bild iklädd bikini, tagen på en balkong på Mallorca, med texten: "Jaa, hörni, det här är jag. Glöm inte att tycka om er själva."

TT: Vad fick dig att ta beslutet?

— Jag har tänkt i över ett år på att jag vill göra det. Hela det här året har jag räknat ned månaderna tills att jag ska ta några snygga bilder och lägga upp, säger hon.

— Jag snackar om att vara den där förebilden, pratar om allt man ska göra men själv har jag inte visat benet än.

Ebba Årsjö om bilderna på benet: "Kan påverka"

För TT berättar Ebba Årsjö vidare om vad hennes tanke med bilderna är.

— Jag hoppas att det här kan vara till extra hjälp för andra. Jag känner att jag verkligen kan påverka människor och när man får höra att man varit en hjälp, då blir man riktigt glad i hela kroppen. Alla individuella idrottare är mycket "ego", tänker bara på sig själva och att vinna. Här får jag med något annat på köpet, gör något större.

Ebba Årsjö har ifrågasatts av andra åkare

Publiceringen görs även för att tysta tvivlare.

— Många har undrat och frågat och ifrågasatt. Vissa har till och med varit lite arga och tyckt att "hon borde inte vara här", "hon ljuger" och så där. Coacher och andra åkare har ifrågasatt varför jag är med när det ser ut som att jag har ett friskt ben, säger Ebba Årsjö.

Ebba Årsjö under Paralympics i Peking. Arkivbild

Årsjö är öppen med hur funktionsvariationen format henne.

— Jag är inte jag utan det här benet. De senaste åren har det blivit som en identitet. Jag tjänar pengar på grund av benet, jag har fått en massa nya vänner, jag har en massa mål och jag är glad över benet.

— Tidigare påverkade det mig mer negativt. Det har tryckt ned mig, varit en börda och jag har känt hat. Det är fortfarande en börda på grund av smärta och medicinska problem, men det är något jag vant mig vid att hantera.

— Jag uppmanar andra att våga vara sig själva, oavsett om de har en funktionsvariation eller inte.

Ebba Årsjö kör grävmaskin vid sidan om skidåkningen

Ebba Årsjö berättar också om sitt extrajobb, vid sidan om skidkarriären.

— Jag hjälper farsan, sommarjobbar lite när de andra har semester. Jag kör grävmaskin.

— Farsan har ett återvinningsföretag. Vi samlar in däck från hela Sverige och klyver ned dem och säljer vidare. Jag har gjort det här i flera somrar som lite extrajobb.

TT: Ett framtidsjobb efter skidåkningen?

— Det börjar luta lite åt det. För varje år tänker jag på det, att det kanske inte är så dumt ändå. Och pappa håller på med "Öh, när ska du ta över då?"

Pappa får ge sig till tåls. Ebba Årsjö är inte klar med skidåkningen. Till vintern väntar VM i Åre och i augusti är planen att hon står på skidorna igen, på glaciär i Schweiz.

Ebba Årsjö har inte åkt skidor sedan Paralympics

TT: Vinterns enorma framgångar har inte gjort dig mätt?

— Efter Paralympics var jag väldigt trött på det. Jag var ju skadad, det var därför och jag har inte åkt skidor sedan Paralympics. Men jag börjar bli lite sugen.

TT: Hur är det med knäskadan du fick i Kina?

— Nu börjar rehaben gå över i normal träning, men det gör ont i båda knäna. Det går väl aldrig över, men det funkar och jag är van.

Vad är Klippel-Trenaunays syndrom?

Enligt Socialstyrelsen är Klippel-Trenaunays syndrom en medfödd sjukdom, vilken kännetecknas av hudförändringar såväl som missbildningar i blod- och lymfkärl. Dessutom innebär syndromet skelettförändringar och mjukdelar som förstoras.

Drygt 2-5 barn i Sverige föds med Klippel-Trenaunays syndrom varje år.

TT
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Brynäs tog järngrepp efter blixtvändning

Stjärnduon kvartsfinalklar – jagar OS-plats

Den svenska stjärnduon i beachvolley, David Åhman och Jonatan Hellvig, är klar för kvartsfinal i världstouren som slagit ner i Tepic, Mexiko.

Pixbo och Thorengruppen klara för SM-final

Pixbo är klart för SM-final i innebandy – den första på herrsidan för klubben sedan 2006.

Åberg fortsätter imponera – är med i toppen

1 timme sedan
Ludvig Åberg fortsätter visa upp stabilt spel i RBC Heritage, som avgörs i Hilton Head Island, South Carolina.

Kittel tog hem världscupfinalen – favoriten diskad

2 timmar sedan
Det blev succé för Patrik Kittel och hästen Touchdown i världscupfinalen i dressyrens fria program. Ritten räckt hela vägen till seger – Sveriges första på 26 år. Jag kan inte förstå vad som har hänt, säger Kittel i SVT efter segern. Favoriten, brittiska Charlotte Fry på hästen Everdale, diskades.

Finländsk revansch – svensk förlust i förlängning

2 timmar sedan
Seger i första matchen blev till förlust i den andra. Finland tog revansch på Tre Kronor och vann den andra landskampen inför VM med 2–1 efter förlängning. Oskarshamns Ahti Oksanen gjorde segermålet.