Tisdag 5 Jul
Stockholm

Alexandersson kan välja bort sprint-VM

Tove Alexandersson är favorit på sprint-VM i Danmark. Arkivbild.
Tove Alexandersson är favorit på sprint-VM i Danmark. Arkivbild. Foto: TT

För första gången avgörs orienteringen i två separata VM. I helgen inleds sprint-VM i Danmark.Storstjärnan Tove Alexandersson är inte odelat positiv till det nya formatet. Hon öppnar för att i framtiden stå över sprinten helt.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Fakta: Sprint-VM i Danmark

Söndag 26/6 17.15: Stafett i Kolding

Tisdag 28/6 17.30: Knock-out sprint i Fredericia

Torsdag 30/6 17.40: Sprint i Vejle

Svenska chanser: Trots sin förkärlek för de längre distanserna är det ingen tvekan om att Tove Alexandersson är storfavorit i samtliga grenar. Sverige är regerande mästare i sprintstafett och har god möjligheter att knipa segern även där. På herrsidan är svenskarna inte riktigt lika favorittippade, regerande mästaren Isac von Krusenstierna har haft problem med skador och har inte tävlat på hela säsongen. Nivån på de svenska löparna är dock så pass bra att de kan utmana om medaljerna.

Mästerskapet sänds på SVT.

På söndag drar sprint-VM igång i danska Kolding, Fredericia och Vejle. Det är första gången som VM avgörs i två mästerskap, sprint och skog.

För Tove Alexandersson, som i förra årets VM skrev historia genom att ta fem guld, är förändringen inte odelat positiv.

— När de (Internationella orienteringsförbundet) kom med idén med ett delat VM från början så tyckte jag att det var ganska bra för det är väldigt tufft att springa allt på VM. Men nu känner jag också att det har varit lite tråkigt att inte ha skogsorienteringen att fokusera på, det är ju den jag tycker mest om, säger hon.

Uppdelningen gjordes för att lätta upp idrottarnas tuffa schema och för att sprida sporten.

— Det är dels för att programmet inte ska bli för tufft, så att de bästa ska kunna springa alla distanser och dels för att man ska kunna arrangera VM i flera olika länder, säger Alexandersson.

Ångrar inte satsningen

Även inledningen av säsongen har varit sprintfokuserad. Världscuppremiären i Borås bestod bara av sprintlopp.

Alexandersson medger att det varit kul med omväxling, men är nu ännu mer säker på att det är de längre distanserna som hon vill satsa mest på. Men det var aldrig aktuellt att hoppa över sprint-VM.

— Det är inte så att jag ångrar den här satsningen på sprint, oavsett hur det kommer att gå på VM. Men jag kan definitivt säga att det är de åren som det är skogs-VM som jag kommer att se fram emot mest framöver.

I framtiden kan beslutet bli ett annat.

— Jag tar ett år i taget. Nästa år är det skogs-VM i Schweiz som jag faktiskt har börjat förbereda mig inför redan nu.

Vill att de bästa springer

Att sportens största stjärna skulle stå över ett mästerskap är inget förbundskapten Kalle Dahlin hoppas på.

— Det skulle ju vara skittråkigt såklart, vi vill ju att alla de bästa ska springa, säger han och fortsätter:

— Jag tror att en satsning mot ett OS (i skidalpinism) gör att hon kanske väljer bort ett sprint-VM, inte för att hon inte tycker att det är kul.

Han tror inte heller att Alexanderssons eventuella beslut att stå över skulle få fler att följa efter.

— Skulle Tove stå över i dagsläget öppnar det upp väldigt mycket för andra.

"Mer man mot man"

En annan del i orienteringens förändring är införandet av knock-out-sprint. Ett koncept som påminner om skidsprint, med olika heat. En mer taktisk gren än traditionell orientering och även mer öppen då taktiken blir viktigare.

— Jag tror väl att det är för att de vill ha något lite mer "man mot man" och lite kort och intensivt, säger Tove Alexandersson.

Men precis som med ett renodlat sprint-VM, är känslorna kring knock-out-sprinten delade.

— Jag tycker ju, ju längre och tuffare desto bättre. Jag hade hellre haft en utveckling åt det hållet med längre och tuffare banor.

TT
Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.