Anita Alvarez deltog i den individuella finalen innan hon svimmade.
Anita Alvarez deltog i den individuella finalen innan hon svimmade. - Foto: Anna Szilagyi / TT

Svimmade i VM-bassängen – räddades av tränaren

Under konstsimmets individuella final svimmade amerikanskan Anita Alvarez i vattnet. Nu öppnar laget för att hon kan fortsätta tävla i VM.


Konstsimmaren Anita Alvarez fick räddas från botten av en bassäng av sin tränare, Andrea Fuentes, efter att ha svimmat under VM i Budapest.

Direkt efter händelsen var Alvarez fortsatta deltagande i VM oklart. Nu öppnar laget för att hon kan fortsätta tävla i VM.

— Anita är okej och vilar i dag. Hon har utvärderats både av vår lagläkare och evenemangets medicinska personal. Just nu har hon en sista tävling under VM 2022 kvar. I morgon kommer vi att besluta om hon känner sig redo att tävla i morgon om hon får läkarvård, säger Alyssa Jacobs, lagets talesperson.

Tävlingen som återstår simmas idag.

Alvarez har haft problem med att svimma

Alvarez har enligt Jacobs svimmat även tidigare under sin karriär.

"Detta hände henne en gång förra året under kvalet till OS. Innan dess har hon haft sporadiska problem med att svimma, men aldrig under tävling”, säger Jacobs.

Fuentes hoppade i för att rädda amerikanskan, som sjunkit till botten av bassängen efter sitt framträdande i onsdagens final.

— Det var verkligen läskigt. Jag var tvungen att hoppa i för badvakterna gjorde det inte, säger Fuentes till Marca.

Fuentes dök ner till botten och drog upp Alvarez till ytan innan hon fick hjälp att ta henne upp på land.

— Jag var rädd för att jag såg att hon inte andades, men nu mår hon bra.

Läkare undersökte hjärtrytm: "Allt är bra"

Det amerikanska laget skriver i ett uttalande på sociala medier att Alvarez mår bra efter omständigheterna:

"Läkare har undersökt det viktigaste och allt är normalt: hjärtrytm, syre, blodsockernivå, blodtryck et cetera... Anita känner sig bra nu och läkarna säger att hon är okej".

Fans och lagkamrater i chock efter att Anita Alvarez svimmat. Foto: Anna Szilagyi / TT

Anledningen till att hon svimmat ska vara att hon tog ut sig för mycket under sitt nummer.

— Det kändes som en timme. Jag sa att det inte stod rätt till, jag skrek på badvakterna att hoppa i vattnet, men de hörde mig inte eller så förstod de inte vad jag sade. Hon andades inte så jag simmade så fort jag kunde, som om det var en OS-final, säger Fuentes som själv har fyra medaljer från OS.

"Sker även i högeffektiva sporter"

På sociala medier har Fuentes utvecklat kring vad som hände.

"Man glömmer ibland att detta även sker inom andra högeffektiva sporter. Maraton, cykling, terränglöpning... vi har alla sett bilder där vissa idrottare inte tar sig till mållinjen", säger Fuentes.

Enligt Fuentes är grenen konstsimning inte annorlunda än andra sporter, trots det som inträffat.

"Vår sport är inte annorlunda än andra, det är bara det att den är i en bassäng. Vi spränger våra gränser och ibland hittar vi dem. Anita mår bra nu och läkarna säger också att hon är okej."

TT
/
/
VM
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mittfältaren anklagas för bettingbrott – igen

Hammarby värvar mittback från Bundesliga

1 timme sedan
Övergångsfönstret stängdes i går, men först nu blir Hammarbys sista värvning officiell.

Larmet: Stor risk att luta sig mot tv-pengar

2 timmar sedan
Många allsvenska klubbar förlitar sig till stor del på tv-pengar som intäkt. Då tornar framtidens tv-avtal upp sig som ett stort orosmoln – risken är att klyftorna i allsvenskan ökar. De mindre klubbarna kommer få det tuffare, säger Carlos Esterling på revisionsföretaget EY.

Bortafacit talar för Häcken: “Skapar känslor”

3 timmar sedan
1–2-förlust senast, men inför kvällens retur lever hoppet om semifinal i Champions League för Häcken. Vi är inte lika säkra som PSG att de är klara för semifinal, säger tränaren Mak Lind. Årets bortafacit talar för Göteborgslaget.

Världsmästaren missar VM efter misstaget: "Skäms"

3 timmar sedan
Han har tolv VM-guld i olika former av bänkpress. Men Eddie Berglund kommer inte få tävla i bänkpress-VM i Texas i år. Svenska styrkelyftförbundet missade nämligen att anmäla medaljkandidaten.

Stjärnan: Ta utebliven mens på större allvar

idag 12:34
Efter ett oväntat svagt resultat i OS-tremilen 2022 började skidstjärnan Ebba Andersson leta fel. Var det kanske konstigt att hon inte fått mens på länge? Är menstruationen utebliven eller oregelbunden är det ett tecken på någonting, säger hon till Aftonbladet.