Katie Ledecky skrev historia när hon tog sitt femte raka VM-guld på 800 meter fritt.
Katie Ledecky skrev historia när hon tog sitt femte raka VM-guld på 800 meter fritt. - Foto: TT

Ledecky historisk – femte raka

Amerikanska stjärnan Katie Ledecky blev historisk när hon vann 800 meter fritt i sim-VM.Segern var den femte i rad på distansen.Det är så häftigt, det handlar om hårt jobb år efter år, säger Ledecky.


Den 25-åriga amerikanskan är därmed den första simmare i historien, kvinna eller man, som vinner samma distans fem gånger i rad i VM.

Lägg därtill att hon vunnit distansen tre gånger i rad på OS.

— Jag vann mitt första guld för tio år sedan (OS i London) och då sade folk att det var en gång och aldrig mer... och här är vi, tio år senare och jag har ännu ett guld, säger hon.

Ledecky gjorde som hon brukar och vann överlägset. Hon var drygt tre sekunder över sitt eget världsrekord, men hennes 8.08,04 var nästan elva sekunder före tvåan Kiah Melverton, Australien.

— Tiden spelar ingen roll, efter en lång vecka är det guldet som räknas, säger Ledecky som tog sitt fjärde VM-guld i Budapest, varav det tredje individuellt.

TT
Senaste nytt

"Han är årets stora genombrottsman"

Samuelsson ska bli pappa: "Kan göra honom gott"

Sebastian Samuelsson ska bli pappa. Det tror konkurrenten Vetle Sjåstad Christiansen kan göra honom till en bättre skidskytt. Jag tror man blir mer rofylld, framför allt på skjutbanan. Det ger ett annat perspektiv, säger norrmannen.

Professor: Kan vara svårt att ställa diagnos

1 timme sedan
Landslagsspelaren Kristoffer Olsson har vårdats i respirator i över en vecka. Hans läkare kämpar för att ställa en diagnos, enligt besked tidigare i veckan. Det finns helt klart tillstånd där det kan vara väldigt svårt att hitta den omedelbara orsaken, säger Anders Svenningsson, professor i neurologi.

Därför stoppas Mästarnas mästare 2024 i helgen

1 timme sedan
Mästarnas mästare 2024 är i full gång på SVT och det har bjudits på en hel rad rafflande tävlingar hittills. Men på söndag blir det inget program.

Väderkaos i Holmenkollen – lopp uppskjutet

3 timmar sedan
Världscupen i skidskytte i Holmenkollen skulle startat på torsdagen – men dåligt väder ställde till det. Damernas distanslopp flyttas till fredag klockan 12.30.

Ribom sjuk – står över helgens tävlingar

3 timmar sedan
Emma Ribom missar helgens världscuptävlingar i längdskidor i finländska Lahtis. 26-åringen har blivit sjuk. I hennes frånvaro får Frida Karlsson chansen i fredagens sprintstafett.