Isac von Krusenstierna är regerande mästare. Arkivbild.
Isac von Krusenstierna är regerande mästare. Arkivbild. - Foto: TT

Skrällvinnarens tunga VM-uppladdning: "Ovisst"

Skrällvärldsmästare för ett år sedan – på sin höjd en outsider nu.Efter en skadetyngd vinter och vår räknar Isac von Krusenstierna inte med att kunna slåss om VM-medaljer i Danmark.Men det är klart, jag vill inte springa VM för att vara med och delta utan för att vara med högst upp och kämpa, säger han.


Fakta: Sprint-VM i Danmark

Tisdag 28/6 17.30: Knock-out sprint i Fredericia.

Torsdag 30/6 17.40: Sprint i Vejle.

Svenska chanser: Trots sin förkärlek för de längre distanserna är det ingen tvekan om att Tove Alexandersson är storfavorit i samtliga grenar. På herrsidan är svenskarna inte riktigt lika favorittippade, regerande mästaren Isac von Krusenstierna har haft problem med skador och har inte tävlat på hela säsongen. Nivån på de svenska löparna är dock så pass bra att de kan utmana om medaljerna.

Mästerskapet sänds i SVT.

För ett år sedan tog han sensationellt hem VM-guldet i sprint, i år kommer han till VM utan att veta var kroppen står. Isac von Krusenstierna har fått anpassa sina förväntningar på sig själv.

Efter en stressfraktur och en långt ifrån optimal rehabilitering har 24-åringen ännu inte tävlat i år och fick inte springa den inledande VM-stafetten i söndags då Sverige tog guld.

— Hade du frågat mig i höstas hade det varit givet att försvara VM-guldet, utan tvekan. Sedan allteftersom det tog längre tid att läka har det gått från att ha resultatmål till prestationsmål, att komma i mål och känna att jag gjort det bästa jag kunde den dagen, säger han.

"Speciellt och ovisst"

Att ha sin första tävling för säsongen på VM är speciellt. von Krusenstierna hade inte kvalat in på prestation utan fick förlita sig på sin friplats som regerande mästare.

— Det är lite speciellt och lite ovisst. Det är svårt att veta var man står jämfört med de andra. Men det ska bli kul att tävla igen, senast var i höstas, säger han.

Men med motgångar kommer också minskad press.

— I och med min obefintliga säsong känner jag ingen press. Men det är klart, jag vill inte springa VM för att vara med och delta utan för att vara med högst upp och kämpa.

Tre favoriter

Men att vara en av favoriterna är han långt ifrån att vara. Han nämner i stället Matthias Kyburz, Schweiz, Tim Robertson, Nya Zeeland och Norges Casper Harlem Fosser som de med störst guldchans.

— Alla i det svenska laget kan ta medalj men de tre sticker ut, säger han.

TT
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!